Top Misao Quotes

Browse top 44 famous quotes and sayings about Misao by most favorite authors.

Favorite Misao Quotes

1. "U srcu ljubav jaca od smrti U glavi misao veca od glave."
Author: Branko Miljkovic
2. "Ponocna palaca drugi je roman koji sam objavio, 1994., i tvori, zajedno s Princem magle, Rujanskim svjetlima i Marinom, seriju "mladenackih" romana koje sam napisao prije Sjene vjetra. Iskreno, nikad baš nisam shvatio što znaci "mladenacki roman". Samo znam da sam, kad sam ih napisao, bio dosta mladi nego danas i da je pri objavljivanju moja zamisao bila da ce roman, ako sam posao obavio dobro, sigurno zainteresirati mlade citatelje izmedu devet i devedeset godina."
Author: Carlos Ruiz Zafón
3. "Mi citamo knjige zato da bismo citanjem proširili granice svog licnog iskustva. Ako nam knjiga u tom pogledu ne daje apsolutno ništa, nijednog novog fakta, nijednog samostalnog pogleda, nijene originalne ideje, ako nicim ne pokrece i ne podstice našu misao, mi takvu knjigu nazivamo praznom i ništavnom, bez obzira na to da li je pisana u prozi ili stihu, i uvek smo spremni da autoru takve knjige sa iskrenom dobronamernošcu posavetujemo da se lati pravljenja cizama ili pecenja bureka."
Author: Dimitri I. Pisarev
4. "Varljivo je brdo Život, nema šta... I veruci se Uz i silazeci Niz patimo za predelima s one strane vrha, a vrh je senka, tren, senka trena, Vrh je najveca prevara u citavoj prici...Cim ga dotaknemo on potone tromo, kao lubenica na vodi, i vec sledeceg trena izroni nam za ledima, obeshrabrujuce uzvodno, plutajuci kao velika crna bova koja iz nekih zvezdanih razloga obeležava to razvede Vremena Koje Nam Je Dato, vremena koje nam je udeljeno, ubogima, kao milostinja pred Crkvom Beskonacnog...Danas je uveliko išcekuješ, a vec sutra ti ostaje samo da se secaš, i tek na kraju ukapiraš da su Prave Stvari uvek s one strane brda, ali ovu misao ipak ne smem pripisati sebi...Zvuci suviše poznato?Neki voštani mandarin iz treceg milenijuma pre nove ere je sigurno još davno patentirao slicnu izreku"
Author: Ðorde Balaševic
5. "Možda je molitva zapravo želja da ulancaš dogadaje u svom životu tako da sacine pricu- nešto što pokazuje smisao dogadaja za koje znaš da imaju znacenje. Bar se zato ja molim" Harj"
Author: Douglas Coupland
6. "Rosemary je s gnušanjem slušala tu baljezgariju; da bi se takva groteska cijenila, bio je potreban mnogo robusniji smisao za humor od njezinog. Taj mali covjek sa svojom prenosivom tvornicm, njegove neiskrene oci, koje bi s vremena na vrijeme zakolutale pokazujuci bijele polukrugove straha; Abeova spodoba, lica zbrckana koliko god dopuštaju njegove lijepe košcate crte - sve je to bilo od nje daleko kao bolest."
Author: F. Scott Fitzgerald
7. "To je zabluda. Knjiga ne može da zameni svet. To je nemogucno. U životu sve ima svoj smisao i svoj zadatak koji ne mogu bez ostatka biti ispunjeni necim drugim. Nije mogucno, na primer, proživeti nešto posredstvom nekog zamenika. Tako je i sa svetom i knjigom. Pokušavamo da život zatvorimo u knjige kao pticu pevacicu u kavez. Ali, u tome ne uspevamo. Naprotiv! Covek od knjiških apstrakcija ne izgraduje ništa drugo nego sistem u vidu kaveza za sebe."
Author: Gustav Janouch
8. "U nas se mnogo ljudi zale na ,,sredinu",i ne bez razloga,ali se zale toliki i tako mnogo i cesto,da je rec ,,sredina" pocela da gubi svoj smisao i da postaje opsti razlog svakoj nezgodi pojedinca, otprilike kao rec ,,satana" u srednjem veku."
Author: Ivo Andric
9. "Biti covek, roden bez svoga znanja i bez svoje volje, bacen u okean postojanja. Morati plivati. Postojati. Nositi identitet. Izdržati atmosferski pritisak svega oko sebe, sve sudare, nepredvidljive i nepredvidene postupke, svoje i tude, koji ponajcešce nisu po meri naših snaga. A povrh svega, treba još izdržati i svoju misao o svemu tome. Ukratko: biti covek"
Author: Ivo Andric
10. "Uzaludno i pogrešno je tražiti smisao u beznacajnim a prividno važnim dogadajima koji se dešavaju oko nas, nego ga treba tražiti u onim naslagama koja stoleca stvaraju oko nekoliko glavnih legendi covecanstva- legendi o prvom grehu, potopu, Prometeju, Sinu covecijem"
Author: Ivo Andric
11. "Sve je u meni mrtvo; tako mi je dobro.Ne dopire do mene zvuk, umro mi je ocinji vid. Sve je ostalo za velikom kapijom koja se zatvorila muklo za mnom. Izgubio sam sve i nisam vise covjek nego nemirna besana misao koja je potonula i pricutala se na dubokom dnu, a nada mnom su kao neprozirne zelene mase voda, mir, daljina i zaborav."
Author: Ivo Andric
12. "I jos jednom se javi misao s kojom je sto puta zaspao,nejasna,nikada do kraja domisljena, a uvredljiva i jadna misao: zasto je put do zene tako vijugav i tajan,i zasto on sa svojom slavom i snagom ne moze da ga predje, a prelaze ga svi gori od njega? Svi,samo on, u silnoj i smijesnoj strasti, cio svoj vijek pruza ruke kao u snu. Sta zene traze?"
Author: Ivo Andric
13. "Tada sam poceo postavljati pitanja o tome što je volja, gdje je duša, cime se hrani misao i je li i ona, misao, takoder imenica iz skupine mislenih imenica, mogu li glagoli napadati, a ako mogu, jesu li predmet njihova napada moje misli ili moji organi..., i na koncu, ako mogu zamisliti svoje unutarnje organe, jesu li tada po postanku organi ispred misli ili je misao ta koja proizvodi moje tijelo?"
Author: Jasna Horvat
14. "Pod kvazi-mitskim totalitetom tehnicke racionalnosti prijeti nam inteligencija bez patosa, inteligencija kojoj nije potreban nikakav jezik koji ima svoj vlastiti smisao jer ionako sve funkcionira bez bilo kakvog proturjecja; ta inteligencija ne zna za spomen jer nije ugrožena nikakvim zaboravom: covjek kao kompjuterizirana inteligencija bez osjetljivosti na patnju i bez morala, ukratko: covjek kao rapsodija nedužnosti jednoga glatko funkcionirajuceg stroja. Treba li doista to biti covjek nakon smrti covjeka?"
Author: Johann Baptist Metz
15. "Ocevidno je da ne postoji nikakav smisao povijesti koji bi se dao spasiti ledima okrenutim prema Auschwitzu niti postoji Bog kojemu se covjek može klanjati leda okrenutih prema Auschwitzu. Kao teološko-politicka katastrofa Auschwitz ne ostavlja poštedenima niti kršcanstvo i njegovu teologiju niti društvo i njegovu politiku."
Author: Johann Baptist Metz
16. "... ni u najvecem gradu, nad cijim ulicama vise samo uska platna neba, prolece se ne da sakriti.... ima dva nacina da se bude veseo i sretan: imati mnogo novca ili imati veliko mišljenje o sebi.Ja mislim da se misao o Bogu zacela pred velikom pucinom ili usred pustinje, jer se samo tamo mogla steci ideja o neizmernom i vecnom. Zato ljudima rodenim pored mora pucina izaziva samo besnu ljubav za život.Tako je i Bog jedna istina srca. Zato ga nece ni ubiti razum, jer ga on nije sazdao...Umreti u lepoti, to izgleda vrhunac života na zemlji.... lepota se izgubila zato što je postala lepa za ceo svet.Ne kajem se za grehove koje sam ucinila, nego za one koje nisam ucinila.Ima nešto savršenije od lepote stvari u prirodi: to je sve ono što je ljudska misao dodirnula i ljudska lepota osvestila."
Author: Jovan Dučić
17. "Kažu, pronadi smisao u životu i proživi ga. Ali, ponekad, shvatiš da ti je život imao smisao tek kad ga proživiš, i to najvjerovatnije onaj koga nisi bio ni svjestan."
Author: Khaled Hosseini
18. "Vaša ljepota ostavlja me hladnim. Ne mislite da se pretvaram. Moja je duša puna boli i bio bih sretan da je kod vas mogu nacas zaboraviti. Ali, vidite, mene se vaša ljepota ne doima. Ja nisam tu, kod vas, moja je svaka misao drugdje, moj svaki kucaj srca vapi drugamo" Siniša"
Author: Marija Jurić Zagorka
19. "Usne mogu reci sve što nikad nije osjetila duša ni pomislila misao."
Author: Marija Jurić Zagorka
20. "Covjek može uvijek biti tvrd, uvijek je kao kamenita gora, samo u jednom jedinom je priroda s nama infamna: u ljubavi nas podmuklo izigrava, izruguje nam se. Zaustavi u tren oka svu volju i misao i ostavlja nas bespomocne izmedu neba i zemlje, makar samo na jedan trenutak. Jedna sekunda je dovoljna da te izbriše, pretvori u sretnika ili zlocinca."
Author: Marija Jurić Zagorka
21. "Život je širi od svakog propisa. Moral je zamisao, a život je ono što biva. Kako da ga uklopimo u zamisao, a da ga ne oštetimo? Više je štete naneseno životu zbog sprjecavanja grijeha, nego zbog grijeha."
Author: Meša Selimović
22. "Usamljenost rada misao, misao nezadovoljstvo, nezadovoljstvo pobunu. Ja sam bio daleko od misli na pobunu: samo sam lijeno sanjario."
Author: Meša Selimović
23. "Oborio sam pogled. Nikad covjek ne smije misliti da je siguran, ni da je umrlo što je prošlo. Ali zašto se budi kad mi je najmanje potrebno? Nije ona važna, ta daleka, sjecanje na nju zamjenjuje skrivenu misao da je sve moglo biti drukcije, pa i ovo što me boli. Odlazi, sjenko, ništa nije moglo biti drukcije, i našlo bi se nešto drugo da boli. Ne može biti drukcije pa da bude bolje u ljudskom životu."
Author: Meša Selimović
24. "Ja sam pesnica koja je udarila u zid.Ja sam udarac koji boli onog koji udara.Ja sam pijesak pod njihovim nogama, ptica što zanijemi kad kobac nadleti šumu, glista koju kokoš kljucne, kad izade iz svojih podzemnih hodnika.Ja sam mali covjek koji je zaboravio da je mali. Uvrijedio sam ih što se usudujem da mislim.Zašto im treba ta osveta? Da me uplaše? Da mojom kaznom uplaše druge? Da likuju nad slabim? Da zabrane misao? Da zabrane rijec? Nikakva odgovora nisam mogao da nadem. Javio se u meni užas zbog te besmislene surovosti. Gdje smo mi? U kakvom to svijetu živimo?"
Author: Meša Selimović
25. "Pobuna! Je li to samo rec, ili je misao? Ako je misao, onda je moja misao, ili moja zabluda. Ako je zabluda teško meni; ako je istina, teško meni još više."
Author: Meša Selimović
26. "... ono što se ne može objasniti samome sebi, treba govoriti drugome. Sebe možes obmanuti nekim dijelom slike koji se nametne, teško izrecivim osjecanjem, jer se skriva pred mukom saznavanja i bježi u omaglicu, u opijenost koja ne traži smisao. Drugome je neophodna tacna rijec, zato je i tražiš, osjecaš da je negde u tebi, i loviš je, nju ili njenu sjenku, prepoznaješ je na tudem licu, u tudem pogledu, kad pocne da shvata."
Author: Meša Selimović
27. "Mahmutova žena je blagoslov božji, ali ne znam da li bih bio zadovoljan da je Tijana kao ona. Možda bi mi smetalo kad bi bila tako jednostavna. Možda je Tijanina osjetljivost znak i bolest punije misli i življeg osjecanja. Bol i misao oduzimaju nam bezbrižan smijeh."
Author: Meša Selimović
28. "Živi ništa ne znaju. Poucite me, mrtvi, kako se može umrijeti bez straha, ili bar bez užasa. Jer, smrt je besmisao, kao i život."
Author: Meša Selimović
29. "Izum lokomotive sadrži u klici plan zrakoplova koji neizostavno vodi do svemirske rakete. To je logika sadržana u samim stvarima, ili, da kažemo drukcije, dio je božanskog nauma. Možete cijelo covjecanstvo zamijeniti za neko drugo, ipak ce evolucija koja ide od bicikla do rakete ostati nepromjenjena. Covjek nije autor te evolucije, nego samo izvršitelj. Cak jadni izvršitelj, jer mu nije poznat smisao onoga što izvršava. Taj nam smisao ne pripada, pripada samo Bogu, a mi smo ovdje da ga slušamo kako bi mogao raditi što mi se svida."
Author: Milan Kundera
30. "I rece moja misao: ko zna kolika Sunca gore od postanka svetlosti za ovaj krhki trenutak zemaljske svecanosti, kad ti prodeš kraj mene i prepoznam svoj lik u tvome oku kao odjek."
Author: Miroslav Antić
31. "Objasnjavanjem stvari, oduzimamo im nesto od one carolijeod onog zlatastog omota, ispod kojeg se kriju tolikacudesna znacenja svega sto izgleda isto.Reci su iskracale. Iznosene. I krpljene. Mereno od prevremena i mnogo posle vremena. Ostaje samo smisao kaocudo svih vidjenja.Razmisljao sam o tome i to u sebi ponavljao,jer osecao samnejasno da se tu krije mudrost i sloboda detinjstva.I hodao sam na rukama.I nosio sam zemlju u susret nebu zvezdama po drumovimasvetlosti i bespucima vasione.Eto, to je moj zivot i moja biografija.To sam ja po zanimanju: nosac zemljine kugle."
Author: Miroslav Antić
32. "Znam da ja nisam u svemu samo covek. I sad sam upotrebljen tek uz put.Nevolja je u tome šo ne znam kako da prepoznamgde sam udešen tako neverovatno nesrecnoda upetljavam sebe u pretakanje vecnosti u vecnostisvemu pristajem da sam posuda,da sam ram koji obmanjuju da je ikona,da sam ikona koju varaju da je boja,da sam boja kojoj predskazuju da je smisao,i da sam smisao koji, na kraju, ne zna se šta je."
Author: Miroslav Antić
33. "Moja misao je lako uhvatljiva i glatka i svako je odmah razume. Osim mene."
Author: Miroslav Antić
34. "Objašnjavanjem stvari, oduzimamo im nešto od one lepe carolije, od onog zlatastog omota, ispod kojeg se kriju tolika cudesna znacenja svega što izgleda isto.Reci su iskracale. I iznošene. I krpljene. Mereno od pre vremena i mnogo posle vremena, ostaje samo smisao kao cudo svih cudenja."
Author: Miroslav Antić
35. "Pitaš se: šta je suština?Biti moguc u nemogucem.Pitaš se: šta je cilj?Tvoja spremnost da kreneš.Pitaš se: gde je kraj?Na kraju tvoga pitanja.Kad uoblicis misao,uoblicices beskonacno."
Author: Miroslav Antić
36. "Well, if you live long enough, you lose a lot. Just as long as you don't throw them away. Whatever you loose, you'll find again, but what you throw away you never get back.-Oibore (Enishi's dad) to Yahiko and Misao"
Author: Nobuhiro Watsuki
37. "Ono što daje smisao životu, istovremeno daje i smisao smrti."
Author: Nura Bazdulj Hubijar
38. "Sputavamo htijenja, želje, cežnje, sebe ili drugih radi. Samo je misao slobodna, široka i duboka onoliko kolike joj dimenzije možemo dati. To je utješno, to je lijepo. Jedino tebi, moja nesanice, tvojim tužnom djetinjim ocima i drhtavim trepuškama zabranjujem i plovidbu prostranstvima misli. Zabranjujem... A u zadnje vrijeme me svaki kucaj srca podsjeca kako davno skrivena misao na tebe gospodari svim ostalim mislima."
Author: Nura Bazdulj Hubijar
39. "Ma koliko voli tog leptira, taj vjetar, taj san, tu misao - ne možeš pobjeci od istine da u njemu ne možeš naci sigurno uporište, niti oslonac, hoceš da se uhvatiš, a on odleti ili se rasprdi, pa ostaješ još slabiji, ranjiviji, nesigurniji."
Author: Nura Bazdulj Hubijar
40. "Prvo je bio samo želja, daleka, nedohvatljiva. Onda prividenje, lelujavo, nestvarno. Pa stvarnost, duboka, istinita, strasna. Poslije bol, žestok. Onda zaborav, dug, težak. Je li od svega ostala jedino skrivena misao koja samo ponekad boli?"
Author: Nura Bazdulj Hubijar
41. "Ali upamti da strah nije ništadrugo doli osjecaj - nije stvaran. Nikada nemoj bježati od svojih strahova; uvijek hrli premanjima. Mjesto na kojemu prebivaju tvoji najveci strahovi ujedno je i mjesto najveceg razvoja.A buduci da je razvoj smisao ljudskog života, prihvati sjajnu mogucnost koju ti nudi strah.Kao što sam vec rekao, ono cega se plašiš nudi ti vrlo plodno tlo za samospoznaju."
Author: Robin S. Sharma
42. "Cudno je to. Kad coveka obuzme neka misao, onda je nalazi svuda, cak je i miriše u vetru."
Author: Thomas Mann
43. "Ne može se sprijeciti misao da se vrati samoj sebi, kao što se ne može sprijeciti more da se vrati obali. Za mornara, to se zove plima; za krivca, to se zove grižnja savjesti. Bog podiže dušu kao i ocean."
Author: Victor Hugo
44. "Misao je rad uma, maštanje je njegovo uživanje. Kad misao zamijenite maštanjem, onda uzmete mjesto hrane otrov."
Author: Victor Hugo

Misao Quotes Pictures

Quotes About Misao
Quotes About Misao
Quotes About Misao

Today's Quote

No one is free who does not lord over himself."
Author: Claudius

Famous Authors

Popular Topics