Top Mladi Quotes

Browse top 14 famous quotes and sayings about Mladi by most favorite authors.

Favorite Mladi Quotes

1. "...while hiding in plain sight in Belgrade, undercover as a New Age mountebank, Karadžic frequented a bar called Mad House - Luda kuca. Mad House offered weekly gusle-accompanied performances of Serbian epic poetry; wartime pictures of him and General Ratko Mladic, the Bosnian Serbs' military leader (now on trial in The Hague), proudly hung on the walls. A local newspaper claimed that, on at least one occasion, Karadžic performed an epic poem in which he himself featured as the main hero, undertaking feats of extermination. Consider the horrible postmodernism of the situation: an undercover war criminal narrating his own crimes in decasyllabic verse, erasing his personality so that he could assert it more forcefully and heroically."
Author: Aleksandar Hemon
2. "Svakako vam je neko, barem jednom u životu, postavio pitanje: The Beatles ili The Rolling Stones? Odgovorite mi na to pitanje dok ste još mladi i reci cu vam sve što želite znati o svojoj buducnosti. Znam mnoge darovite i dobre ljude, koji su propali, razmišljajuci godinama kasnije: gdje sam pogriješio? A odgovor leži tamo gdje nikome ne pada na pamet da ga traže: u mladosti, kada ste birali izmedi Beatlesa i Stonesa. I molim vam, nemojte mi sada reci: pa ne moram da biram - može oboje. Takvi produ najgore."
Author: Andrej Nikolaidis
3. "Kad me vidio, don Pedrov otac naredio mi je da odem po cašu mineralne i cist rubac kako bih mu obrisao mrlju na reveru."Mislim da ste se prevarili, gospodne. Ja nisam sluga..." Uputio mi je osmijeh koji mi je razjasnio kako stoje stvari u svijetu, bez potrebe za rijecima."Ti si se prevario, mladicu. Ti si sluga, znao to ili ne."
Author: Carlos Ruiz Zafón
4. "Majka jastreb i baka škanjac zabranjuju njima povjerenom djetetu da napusti gnijezdo. NJEN je mladi život poput velike torte od koje majka i baka režu debele kriške, a i susjede cupkaju komadicke oduzimajuci Eriki i posljednje dostojanstvo. Probudi li se u bilo kojem dijelu njena tijela život, taj se dio proglašava trulim i mora se smjesta odsjeci. Previše besposlena švrljanja djevojci koja se posvetila glazbi može samo štetiti. Znaju stare Kohutice kamo nju vuce: onamo dolje k staroj brani, gdje se igraju decki i cure prskajuci se u plicaku. Glasno se smiju i nestaju pod vodom, ERIKA bi medu tim provincijalkama mogla zasjati poput zvijezde. Ona je ionako dresirana da uvijek bude prva i najbolja. Od malih je nogu uce da je sunce oko kojega se sve okrece. Jedino što mora ciniti mirno je stajati, a svi ce se, gledajuci je s obožavanjem, vrtjeti oko nje. Ona to pouzdano zna. Uvijek su joj govorili da je bolja od drugih. A Erika to naravno radije ne želi provjeravati,"
Author: Elfriede Jelinek
5. "Prijatelji moji, kao mladici imali smo tezak zivot, mi smo patili od mladosti kao da je to neka teska bolljka. To je dolazilo od veka u koji smo bili baceni, veka ogromnog unutrasnjeg opadanja i raspadanja, koji se sa svima svojim slabostima, pa cak i svojom najboljom snagom suprotstavlja duhu mladosti. Raspadanje, to jest neizvesnost, svojstveno je ovom veku, nista ne stoji na sigurnim nogama i tvrdoj veri u sebe, zivi se za sutra, jer je prekosutra neizvesno. Sve je klizavo i opasno na nasem putu, a uz to se jos otanjio led na kome stojimo, svi osecamo kako dise stravican, topao jug - gde mi jos sada gazimo, doskora niko vise nece moci da stane nogom."
Author: Friedrich Nietzsche
6. "Rodolphe, koji je, da ubije vrijeme cio dan lunjao šumom, mirno je spavao u svom dvorcu; a spavao je i Leon, dolje, u Rouenu. Jedan ipak nije spavao u tom trenutku. Nad grobom, medu jelama, na koljenima je plakao jedan mladic, a grudi mu se, razdirane jecajima, nadimale u tami pod teretom neizmjerne tuge, blaže od mjesecine i dublje od noci."
Author: Gustave Flaubert
7. "Znaš li da je mladi školski naraštaj silno glup ? Nekada je imao više pameti; zabavljao se ženama, macevanjem, orgijama; sad se doteruje po Bajronu, sanja o ocaju i do mile volje okiva sebi srce ... Utrkuju se ko ce imati blede lice i najlepše reci : sit sam sveta ! Sit sveta ! Žalosno zaista : sit sveta u osamnaestoj godini ! Zar ne postoji više ljubav, slava, poslovi ? Zar je sve umrlo ? Nema više prirode, nema cveca za mladog coveka ? Ostavimo se jednom toga. Dajmo se na tugu u umetnosti, pošto više osecamo tu stranu, ali dajmo se veselju u životu; neka puca zapušac, neka se drolja svlaci, sto mu muka ! Pa ako nam neke veceri, u sumrak, dok za jedan cas traju magla i sneg, dode neka dosada života, pustimo je neka dode, ali ne cesto. Treba sebi cešati srce s vremena na vreme sa malo bola, da sva gamad sa njega spadne. To je to što tebi savetujem, što se ja trudim da primenim. – Ernestu Ševalijeu, 15. Aprila 1839"
Author: Gustave Flaubert
8. "To je jedan od onih dobrih daka, cednih i primernih u svemu, koji sa velikom lakocom i kao uzgred polažu sve predmete, a celo svoje iskreno i stvarno zanimanje posvecuju svojim pomalo cudljivim i nesredenim duhovnim sklonostima, izvan škole i njenog zvanicnog programa. To su oni daci vedra i jednostavna srca, ali nemirna i ljubopitljiva duha. Njima su gotovo nepoznate one teške i opasne krize culnog i osecajnog života kroz koje prolaze toliki drugi mladici njihovih godina, ali zato oni teško nalaze smirenje svojih duhovnih nemira i vrlo cesto ostaju za ceo život svaštari, zanimljivi osobenjaci, bez stalnog dela i bez odredenog pravca uopšte."
Author: Ivo Andric
9. "Potkraj Drugoga svjetskog rata izvukli su me iz škole i, kao šesnaestogodišnjaka, gurnuli u vojsku. Nakon kratke vojnicke izobrazbe u würzburškim kasarnama došao sam na frontu koja se u to vrijeme vec bila pomakla preko Rajne u Njemacku. Ceta je bila sastavljena iz samih mladih ljudi, bilo nas je preko stotinu. Jedne veceri komandir cete poslao me prenijeti jednu poruku u komandu bataljona. Nocu sam lutao razorenim selima i majurima, a kad sam se pred jutro našao na mjestu gdje sam ostavio svoju cetu, našao sam još samo mrtvace: cetu je pregazio kombinirani napad lovaca-bombardera i tenkova. Svima njima, s kojima sam još dan ranije dijelio djecje tjeskobe i mladenacki smijeh, sada sam mogao gledati još samo ugasli mrtvi obraz. Ne sjecam se nicega doli jednog krika bez glasa. I danas još vidim samoga sebe tako, a iza spomena na to raspali su se snovi mojega djetinjstva."
Author: Johann Baptist Metz
10. "Ja sebe ne volim. Nisam baš naklonjen sebi, a još manje imam samopoštovanja. Osim toga, nisam si zanimljiv. Vec dugo poznajem vlastite osnovne osobine i naposljetku su mi se zgadile. Kao adolescent i poslije mladic govorio sam o sebi, razmišljao o sebi, bio sam gotovo ispunjen vlastitom osobom. Više to ne cinim. Više mi nisu bliske vlastite misli pa se smrznem od dosade pri pomisli da ispricam kakvu vlastitu dogodovštinu. Kad baš moram, lažem."
Author: Michel Houellebecq
11. "Kažete da ste neshvaceni mladi prijatelju.Strpite se.I dijamant je u osnovu ugljenik, ali je umeo da ceka."
Author: Pablo Picasso
12. "Mora biti da je to bilo jedno od onih ranih jutara kakvih ima u julu, sa onim mladim, odmornim casovima u kojima se svuda dešava neka vesela nepromišljenost. Od miliona malih pokreta koji se ne mogu potisnuti sklapa se mozaik najubedenijeg postojanja; stvari trepte jedna u drugu i van sebe u vazduh i njihova svežina cini senku jasnom i pretvara sunce u lagan, duhovni sjaj. Tada u bašti nema nicega što je glavno; sve je svuda, i covek bi morao biti u svemu da ništa ne bi propustio."
Author: Rainer Maria Rilke
13. "Sreo sam na ulici vrlo siromašnog, zaljubljenog mladica. Šešir mu star, kaput otrcan, ogrtac progledao na laktovima, cipele mu vodu propuštale – ali duša mu bijaše posuta zvijezdama."
Author: Victor Hugo
14. "Prvi znak istinske ljubavi u mladica je stid, a u djevojke smjelost."
Author: Victor Hugo

Mladi Quotes Pictures

Quotes About Mladi
Quotes About Mladi
Quotes About Mladi

Today's Quote

At the end of any really long tour you need to get your head in order."
Author: Amy Lee

Famous Authors

Popular Topics