Top Dao Quotes

Browse top 36 famous quotes and sayings about Dao by most favorite authors.

Favorite Dao Quotes

1. "Kad sam bio dijete, nadao sam se da cu kad odrastem postati knjiga. Ne književnik, nego knjiga. Ljude se može pobiti kao mrave, pa ni književnike nije teško ubiti. Ali za knjigu, cak i ako je sustavno unište, postoji šansa da se neki primjerak spasio i da ce nastaviti živjeti na polici, živjeti nijemim životom na nekoj od zaboravljenih polica u nekoj zabacenoj knjižnici, u Rejkjaviku, Valladolidu ili Vancouveru."
Author: Amos Oz
2. "Get daoowwn!"
Author: Arnold Schwarzenegger
3. "And the Shdaow fell upon the Land, and the World was riven stone from stone. The oceans fled, and the mountains were swallowed up, and the nations were scattered to the eight corners of the World. The moon was as blood, and the sun was as ashes. The seas boiled, and the living envied the dead. All was shattered, and all but memory lost, and one memory above all others, of him who brought the Shadow and the Breaking of the World. And him they named Dragon. - from Aleth nin Taerin alta Camora, The Breaking of the World. Authoer unknown, the Fourth Age."
Author: Brandon Sanderson
4. "I'm Teoish," Sarene said, successfully spearing something that looked like a marinated piece of shrimp. "We're all this tall.""Father's Teoish too, Kaise," Daorn said. "And you know how tall he is.""But father's fat," Kaise pointed out. "Why aren't you fat too, Sarene?"
Author: Brandon Sanderson
5. "Benjamin je promatrao Elizabeth kako hoda. Nije ju poznavao onoliko dobro koliko je htio, ali imao je dojam da mu je dopustila da ude u njezin život više nego ostalima. I on je ucinio isto. Razgovarali su dovoljno puta da vidi koliko su slicni. Gledao ju je kako se razvija i mijenja i sad se napokon smirila. Zurio je u krajolik kojem se Elizabeth tako dugo divila i prvi put u godinu dana koliko je tu, otvorio je oci i uistinu ga doživio."
Author: Cecelia Ahern
6. "Trebao sam samo da nadjem jednu koja me nece podsecati na nju. Pogledao sam oko sebe i desilo se cudo. Ni jedna me nije podsecala na nju. Sve su glumile princeze i svetice. Verovatno bi svaka od njih trazila da prestanem cugat', pusiti, da se ponasam pristojnije. Sve bi one trazile da ih drzim kao kap vode na dlanu, da ne zbijam sale na njihov racun. Trazile da ih izvodim na neka fina mesta i slicno. A ona...Ona je prihvatila svaki dio mene, i nikada nije trazila da se menjam. A promenila me. Jedina je kojoj sam uistinu rekao sta osecam. Nije trazila da je drzim kao kap vode na dlanu .Cinjenica da je volim bila joj je sasvim dovoljna"
Author: Ðorde Balaševic
7. "He smiled affably at the burglar, a burly fellow whom he continued to hold with one hand, as easily as if he had been a child. The entire household had been aroused, and a good number of them had joined in, shouting questions and brandishing various deadly instruments. The burglar glared wildly at Emerson, bare to the waist and bulging with muscle - at Gargery and his cudgel - at Selim, fingering a knife even longer than Nefret's - at assorted footmen armed with pokers, spits, and cleavers - and at the giant form of Daoud advancing purposefully toward him. 'It's a bleedin' army!' he gurgled. 'The lyin' barstard said you was some kind of professor!"
Author: Elizabeth Peters
8. "U mojim mladim i tankocudnim godinama otac mi je dao savjet na koji se u mislima cesto vracam.-Kad god osjetiš želju da nekoga osudiš - kazao mi je - sjeti se samo toga da nisu svi ljudi na svijetu imali onih prednosti koje si ti imao."
Author: F. Scott Fitzgerald
9. "The river GuadalquivirFlows between oranges and olivesThe two rivers of GranadaDescend from the snow to the wheatOh my love!Who went and never returnedThe river GuadalquivirHas beards of maroonThe two rivers of GranadaOne a cry the other bloodOh my love!Who vanished into thin air"
Author: Federico García Lorca
10. "Blue Boy i ja krenuli smo u potragu za planinom. I našli smo jednu još prije zore. To nije bila baš bogzna kakva planina, prije bi se moglo reci da je to bilo brdo, ali Blue Boy je zacvilio kad ju je vidio.Odnio sam ga do vrha dok je na istoku izlazilo sunce. Ležao je i promatrao me dok sam mu kopao grob. Nije mogao podignuti glavu, ali dao mi je do znanja kako zna; naculio je uši i nije skidao oka s mene.Kad sam završio s kopanjem, sjeo sam na zemlju i stavio njegovu glavu u krilo. Povremeno, kad bi smogao snage, polizao bi me po ruci.Malo kasnije je bez napora izdahnuo i glava mu je klonula preko moje ruke. Sahranio sam ga duboko u zemlji i naslagao teško kamenje na njegov grob. Tako da ima svoj mir.Kad sam stavio zadnji kamen, pomislio sam kako je zahvaljujuci svom dobrom nosu sigurno vec na pola puta natrag u planine.Lako je njemu sustici djeda."
Author: Forrest Carter
11. "U svakom slucaju, ako covjek od civilizacije nije postao krvožedniji, postao je sigurno ružnije, ogavnije krvožedan nego prije. Prije je u krvoprolicu gledao pravednost i mirne je savjesti tamanio koga je vec trebalo; a sada, ako krvoprolice i smatramo gadošcu, ipak se bavimo tom gadošcu, pa i više nego prije."
Author: Fyodor Dostoyevsky
12. "Dosta je bilo! - izusti odlucno i svecano. - Dalje od mene, utvare, izmišljene strepnje, prividenja!... Ima još života! Zar nisam sad maloprije živio? Nije mi se još život ugasio s onom babuskarom! Bog da joj duši dao lako i... i dosta je bilo, bakice, vrijeme da se smirite! Sad je zavladalo kraljevstvo razuma i svijetla i... i volje, i snage... i da vidimo sada! Da se ogledamo! - dometne pakosno, kao da se obraca nekoj mracnoj sili i izaziva je."
Author: Fyodor Dostoyevsky
13. "A mí dadme dulces mentiras y guardaos vuestras amargas verdades."
Author: George R.R. Martin
14. "Eanna love us, Adaon preserve us, Morian guard our souls."
Author: Guy Gavriel Kay
15. "Kud sam ja sve lutao? Kud su padale moje teznje, koliko posrtao, koliko bludio u mislima i grijesio u zivotu! - Kako da vam kazem kad to i rodjeno moje sjecanje zaboravlja! Oholost me je nosila kao vjetar. Oganj kojim mi je sagarala dusa nije me izjedao nego mi je davao snagu i zamah. Na borbe svijeta ja sam gledao kao sto se s vedra visa gleda na magle koje se nadvijaju po dolinama. Bio sam nijemi, oholi gost zivota."
Author: Ivo Andric
16. "Od svega što ima i jeste,ja sam hteo da napravim sredstvo kojim bih savladao i osvojio svet, a sada je taj svet od mene nacinio svoje sredstvo."
Author: Ivo Andric
17. "O, Bože, zašto si mi dao srce koje me bez prestanka vuce za daljinom i ljepotom nevidenih krajeva? Zašto si ucinio da sreca moja uvijek boravi ondje gdje mene nema?"
Author: Ivo Andric
18. "I kad oni koji me tlace, truju i jedu, i koji za drugi život i ne znaju, nalaze u sebi snage, izdržljivosti i veštine za borbu, zašto da je ne nadem ja koji sam gledao i koji cu opet videti sjaj drugog, lepšeg života za koji nijedna žrtva nije prevelika i nijedna cena previsoka?"
Author: Ivo Andric
19. "Na licu mu je bio zadovoljan, odsutan izraz. Svijetu je izgledao kao da je zagledan u prazno, ali ja sam znala da gleda u buducnost."
Author: Jacqueline Kelly
20. "Ocevidno je da ne postoji nikakav smisao povijesti koji bi se dao spasiti ledima okrenutim prema Auschwitzu niti postoji Bog kojemu se covjek može klanjati leda okrenutih prema Auschwitzu. Kao teološko-politicka katastrofa Auschwitz ne ostavlja poštedenima niti kršcanstvo i njegovu teologiju niti društvo i njegovu politiku."
Author: Johann Baptist Metz
21. "Daoist thought is the root of science and technology in China."
Author: Joseph Needham
22. "... ni u najvecem gradu, nad cijim ulicama vise samo uska platna neba, prolece se ne da sakriti.... ima dva nacina da se bude veseo i sretan: imati mnogo novca ili imati veliko mišljenje o sebi.Ja mislim da se misao o Bogu zacela pred velikom pucinom ili usred pustinje, jer se samo tamo mogla steci ideja o neizmernom i vecnom. Zato ljudima rodenim pored mora pucina izaziva samo besnu ljubav za život.Tako je i Bog jedna istina srca. Zato ga nece ni ubiti razum, jer ga on nije sazdao...Umreti u lepoti, to izgleda vrhunac života na zemlji.... lepota se izgubila zato što je postala lepa za ceo svet.Ne kajem se za grehove koje sam ucinila, nego za one koje nisam ucinila.Ima nešto savršenije od lepote stvari u prirodi: to je sve ono što je ljudska misao dodirnula i ljudska lepota osvestila."
Author: Jovan Dučić
23. "I am indebted to the following colleagues for their advice, assistance, or support: Dr. Alfred Lerner, Dori Vakis, Robin Heck, Dr. Todd Dray, Dr. Robert Tull, and Dr. Sandy Chun. Thanks also to Lynette Parker of East San Jose Community Law Center for her advice about adoption procedures, and to Mr. Daoud Wahab for sharing his experiences in Afghanistan with me. I am grateful to my dear friend Tamim Ansary for his guidance and support and to the gang at the San Francisco Writers Workshop for their feedback and encouragement. I want to thank my father, my oldest friend and the inspiration for all that is noble in Baba; my mother who prayed for me and did nazr at every stage of this book's writing; my aunt for buying me books when I was young. Thanks go out to Ali, Sandy, Daoud"
Author: Khaled Hosseini
24. "Traut je 2001. godine, dok su se pripremale dagnje na buzaru, rekao da je život neporecivo izopacen. "Ali naši mozgovi dovoljno su veliki da nam omoguce da se prilagodimo neizbežnom burlesknom lakrdijašenju", nastavio je, "pomocu veštacki stvorenih epifanija poput ove." Mislio je na pripremanje dagnji na plaži pod zvezdanim nebom. "Ako ovo nije lepo, šta jeste?" rekao je on.Izjavio je da je klip kukuruza, kuvan u pari zajedno sa morskom travom, jastozima i dagnjama, rajska stvar. Dodao je "A zar sve ove dame veceras ne lice na andele?". Uživao je u kukuruzu i ženama kao idejama. Kukuruz nije mogao da jede zato što mu je gornja veštacka vilica bila klimava. Njegove duže veze sa ženama bile su katastrofalne. U jedinoj ljubavnoj prici u kojoj se ikada okušao, "Poljubi me opet", napisao je: "Ne postoji nikakav nacin da lepa žena u bilo kojem znacajnijem, dužem periodu ostane dostojna svog izgleda." Pouka na kraju te price glasi:"Muškarci su kreteni. Žene su psihopate."
Author: Kurt Vonnegut
25. "Svakog dušmanina lakše se riješiti i bolje s njime voditi borbu nego s domacom izdajicom. Uvijek je bilo tako i ostat ce. Lakše je baciti preko praga nasilnika koji ti provali u kucu nego onoga koji sjedi u toplom zapecku, a u srcu nosi izdajstvo i smišlja kako bi prodao razbojniku i vlastitu krv."
Author: Marija Jurić Zagorka
26. "Samo si mene imao, osim onih grobova kod kuce, sad više nikog nemamo ni ti ni ja, ti si mene izgubio prije nego ja tebe, ili možda nisi, možda si mislio da stojim pred ovom okovanom kapijom, kao što bi ti stajao zbog mene, možda si se do posljednjeg casa nadao da cu ti pomoci, i kamo srece da si mi toliko vjerovao, ne bi te uhvatio strah od konacne samoce, kad nas svi napuste. A ako si sve znao, neka mi Bog pomogne."
Author: Meša Selimović
27. "Objasnjavanjem stvari, oduzimamo im nesto od one carolijeod onog zlatastog omota, ispod kojeg se kriju tolikacudesna znacenja svega sto izgleda isto.Reci su iskracale. Iznosene. I krpljene. Mereno od prevremena i mnogo posle vremena. Ostaje samo smisao kaocudo svih vidjenja.Razmisljao sam o tome i to u sebi ponavljao,jer osecao samnejasno da se tu krije mudrost i sloboda detinjstva.I hodao sam na rukama.I nosio sam zemlju u susret nebu zvezdama po drumovimasvetlosti i bespucima vasione.Eto, to je moj zivot i moja biografija.To sam ja po zanimanju: nosac zemljine kugle."
Author: Miroslav Antić
28. "Ako ja, ma kako se na to gledalo, sa svog licnog gledista bacim, razdvojivsi samoga sebe, pogled na onog mladog covjeka kakav sam tada bio, treba da se zalim, sto me sudbina nije rodila pomalo niktovom, i ne mogu se utjesiti zbog svog prevelikog postenja. Ne bih li ja, naprotiv, sve bio dao, da u sebi izbrisem svako iskustvo, da opet imam svoju djetinju dusu i da s njome zivim u cistoci? To moje JA, sto ga svi poznajete, ne zaboravite, to je uprljano svom necistocom zivota. Ako je istina, da covjek moze izvuci neki ponos iz hrpe onih godina koje je prozivio u necistoci, tad me, pristajem, nazovite svojim starijim bratom."
Author: Natsume Sōseki
29. "SOLIDAO, LONELINESS.What is it that we call loneliness. It can't simply be the absence of others, you can be alone and not lonely, and you can be among people and yet be lonely. So what is it? ... it isn't only that others are there, that they fill up the space next to us. But even when they celebrate us or give advice in a friendly conversation, clever, sensitive advice: even then we can be lonely. So loneliness is not something simply connected with the presence of others or with what they do. Then what? What on earth?"
Author: Pascal Mercier
30. "Ar chualabhair riamh," arsa Eoghain, "ná fanann tráigh le headra agus ní lú mar a fhanfaidh an traein linne. Ní hé seo an tOileán agaibh go bhfanfaidh an naomhóg libh go mbeidh sibh ullamh."Chuir sin imníomh orainn agus bhú gach aoinne ar a dhícheal ag baint an stáisiúin amach. Nuair a shroicheamar é ba dhóigh leat nár cailleadh aoinne riamh, bhí a oiread sin daoine ann. Bhí gach carráiste lán."
Author: Peig Sayers
31. "Ljudima prvo gledam u noge, da bih im dao vremena da izbace sažaljenje iz ociju. Ne podnosim da me sažaljevaju. Ništa gore. Neka žale onako ljudski, u sebi, u srceu, ne moraju mi pokazivati ocima."
Author: Refik Osmanović
32. "Moja istraživanja trajala su citavu godinu i najzad sam zakljucio da samo reljef boje, znalacki stavljen na platno, može da da oku pravi utisak. To je bio period koji su moji roditelji nazvali „kameno doba". Upotrebljavao sam kamenje da bih dobio, na primer, veoma blistav oblak. Lepio sam kamenje na platno, a zatim ga bojio. Jedan od mojih najvecih uspeha u ovom žanru je bio zalazak sunca sa kao krv crvenim oblacima. Nebo je bilo prepuno kamenja svih dimenzija, od kojih su neki bili veliki kao pesnica. Ova slika je dugo visila na zidu porodicne trpezarije i secam se da nas je cesto, u tišini posle vecere, iznenadivao šum kamena koji bi, odlepivši se sa slike, padao na pod. Moja majka bi prestala da šije, a otac ju je uvek umirivao recima: -Nije ništa, to je samo još jedan kamen pao sa neba našeg deteta."
Author: Salvador Dalí
33. "Sreo sam na ulici vrlo siromašnog, zaljubljenog mladica. Šešir mu star, kaput otrcan, ogrtac progledao na laktovima, cipele mu vodu propuštale – ali duša mu bijaše posuta zvijezdama."
Author: Victor Hugo
34. "Sretan je, cak i kad strepi, svaki onaj kome je Bog dao dušu dostojnu ljubavi i nesrece! Ko na ovoj dvostrukoj svjetlosti nije vidio stvari ovog svijeta i ljudsko srce, taj nije vidio ništa istinito i ništa ne zna."
Author: Victor Hugo
35. "Hay muertes, y será mejor que entendáis algo: que mueren algunas personas que no deberían morir. Preparaos, pues. Esto no es un cuento infantil. A mí nadie me lo advirtió y la culpa fue mía (dentro de poco entenderéis por qué os lo digo), y el error fue mío, de manera que no quiero que os pase lo mismo. Mueren algunas personas que no deberían morir, y la razón es ésta: la vida no es justa. Olvidaos de todas las tonterías que os dicen vuestros padres. Acordaos de Morgenstern. Seréis mucho más felices."
Author: William Goldman
36. "Zar sve danas nije samo imitacija? Zar u današnjem vremenu nije sve samo imitacija stvarnosti, sve oko nas je u stvari "pravimo-se-da-je-tako". I mir je samo "pravi-se-da-je-mir", i ekonomska kriza je virtuelna, nije prava, pa i rat je samo imitacija, a imitacija je i ekonomski napredak. Ali, i pored toga, milioni ljudi živi i umire u ovom prividnom svetu. Samo se po sebi razume da moraju da žive i umire; i oni su samo ljudi. To je samo po sebi posve razumljivo. Samo što u svemu tome "pravimo-se-da-je-tako" ne možeš da nadeš za šta bi dao svoj život. Ja sam covek koji mora da da sve od sebe, inace ništa ne može da postigne."
Author: Yukio Mishima

Dao Quotes Pictures

Quotes About Dao
Quotes About Dao
Quotes About Dao

Today's Quote

Someday, I have no doubt, the dead from today's wars will be seen with a similar sense of sorrow at needless loss and folly as those millions of men who lie in the cemeteries of France and Belgium - and tens of millions of Americans will feel a similar revulsion for the politicians and generals who were so spendthrift with others' lives."
Author: Adam Hochschild

Famous Authors

Popular Topics