Top Kak Quotes

Browse top 415 famous quotes and sayings about Kak by most favorite authors.

Favorite Kak Quotes

1. "Priroda je silno nepravedna. Ne postoji nadomjestak za talent. Marljivost i sve druge vrline nisu ni od kakve koristi."
Author: Aldous Huxley
2. "Evet evet evet, iste buydu. Gençlik bitmeliydi, ah evet. Ama gençlik, hayvanmis gibi olmaktir zaten sadece. Hayir, sadece hayvanmis gibi olmak degil de hani su sokaklarda satildigini dikizledigimiz minik oyuncaklardan biri olmak gibidir, teneke ve içi zemberekli ve üstünde kurma dolu olan ve girr girr girr diye kurunca gitmeye baslayan, yürüyen filan minik heriflerden biri olmak gibidir, ey kardeslerim. Ama dosdogru gider ve bir seylere çarpar bam bam ve yaptiklarini, elinde olmadan yapar. Genç olmak, bu minik makinelerden biri olmak gibidir.(syf. 167)"
Author: Anthony Burgess
3. "Kako je citanje nešto neobicno!Kako je cudno to citanje koje poništava vreme, pretace vrtoglavi prostor, a da pri tom ne zaustavlja dah niti oduzima život citaocu.Verujemo da smo nevidljivi, odsutni, iako smo svuda prisutni, cak i tamo gde smo, groznicavi, s tom knjigom u ruci koju gutamo, jedemo ocima, kao u nekoj radnji bele magije, da bismo nahranili svoj duh.A citanje je zbilja carobna radnja svesti koja otkriva jednu od najnepoznatijih sposobnosti covekovih i daje mu veliku moc: sposobnost da bude na dva mesta istovremeno i moc da se usami, da se potpuno odvoji od okoline, da izade iz svog vlastitog života a da ne izgubi vezu sa životom; ukratko, da saobraca sa svim i svacim, cak i kada više ne veruje ni u šta."
Author: Blaise Cendrars
4. "Makakapili ka ng lugar na uupuan mo, pero hindi mo mapipili ang taong uupo sa puwang sa tabi mo... Ganyan ang senaryo sa bus. Ganyan din sa pag-ibig... Lalong 'di mo kontrolado kung kelan siya bababa."
Author: Bob Ong
5. "Mega biblion, mega kakon (Big book, big evil)"
Author: Callimachus
6. "Dvije stvari u životu ne možeš birati, Bene.Prva su neprijatelji. Druga, obitelj. Katkada je teško razabrati razliku medu njima, ali vrijeme pokaže da si, na kraju krajeva, uvijek mogao proci i gore. Život je, sine moj, poput prve partije šaha. Kad pocneš shvacati kako se krecu figure, vec si izgubio."
Author: Carlos Ruiz Zafón
7. "Ein guter Freund hat einmal zu mir gesagt, die Probleme seien wie Kakerlaken." Immer wenn er ernst sein sollte, verfiel er in einen scherzhaften Ton. "Wenn man sie ans Licht holt, erschrecken sie und machen sich auf und davon."
Author: Carlos Ruiz Zafón
8. "Malo stvari citatelja može obilježiti onako kako to cini prva knjiga koja pronade put do njegova srca. Te prve slike, odjek rijeci za koje mislimo da su ostale za nama, prate nas cijeloga života i u našem sjecanju klešu palacu kojoj cemo se, ranije ili kasnije - koliko god knjiga procitali, koliko god svjetova otkrili, koliko god naucili ili zaboravili - jednom vratiti."
Author: Carlos Ruiz Zafón
9. "Svi se katkad izgubimo, katkad svojevoljno, a katkad zbog silnica nad kojima nemamo nadzora. Kad naucimo ono što naša duša treba nauciti, ukaže nam se put. Katkad vidimo put, ali protiv svoje volje bauljamo dalje i dublje. Strah, srdžba ili tuga prijece nam put natrag. Katkad nam je draže biti izgubljen, katkad je tako lakše. A katkad sami pronademo izlaz. Bilo kako bilo, svaki put na koncu budemo pronadeni" - Mjesto zvano Ovdje"
Author: Cecelia Ahern
10. "And in a land accustomed to so much anguish, Chase tried to be careful with words. His soccer moms began assigningnicknames during the first day of official practice: Difom, Kakas, Kochma, and Maldyok, which roughly translated to Deformed, Carcass, Nightmare, and Bad Eye.He made a new rule regarding nicknames."
Author: Cole Alpaugh
11. "Ako više ne želite stvarati bol sebi i drugima, ako više ne želitepovecavati ostatke bolova iz prošlosti koji još žive u vama, tada višene stvarajte vrijeme ili ga barem ne stvarajte više nego što je potrebnodok se bavite prakticnim vidovima vlastita života. Kako prestatistvarati vrijeme? Duboko u sebi shvatite kako uvijek imate samosadašnji trenutak. Neka Sada postane prvobitna žarišna tocka vašegaživota. Dok ste prije boravili u vremenu i tek nakratko posjecivaliSadašnji trenutak, sada prebivajte u njemu, a tek nakratko posjecujteprošlost i buducnost kad se morate pozabaviti prakticnim vidovimasvoje životne situacije. Sadašnjem trenutku uvijek recite: »Da«. Što bimoglo biti jalovije i lude nego stvarati unutarnji otpor necemu štovec postoji! Sto bi moglo biti lude nego se suprotstavljati samom životu,koji jest sada i uvijek samo sada? Predajte se onome što jest. Recite»da« životu - i vidjet cete kako život iznenada pocinje raditi zavas, umjesto da vam se suprotstavlja."
Author: Eckhart Tolle
12. "Neku vecer razgovarali smo o izrazima koje koristimo dok tješimo nekoga ocajnog. Rekla sam mu kako na engleskom katkad kažemo "Been there." Objasnila sam mu da je duboka tuga kao tocno odredeno mjesto, sa svojim koordinatama na zemljovidu vremena. Kad se nadete u toj šumi tuge, ne možete ni zamisliti da cete ikada više pronaci put prema boljem mjestu. Ali, ako vas netko uspije uvjeriti da je bio na tom istom mjestu, ali ga je napustio, to katkad može donijeti nadu."
Author: Elizabeth Gilbert
13. "Brzo ga je poljubila nekoliko puta u usta. Nikad prije nije vidio ništa tako sjajno kao što je kakvoca njene kože i, buduci da ljepota katkada vraca odraz covjekovih najboljih misli, pomislio je na svoju odgovornost prema Nicole i na to da se ona sada nalazi samo dvoja vrata dalje, preko hodnika."
Author: F. Scott Fitzgerald
14. "Dendam Sejarah...Aku tak mau kelak cucuku, atau orang-orang terdekatku, lebih mengenal siapa orang lain daripada kakeknya sendiri. Aku tahu apa yang dipikirkab Einstein muda, tetapi aku tak tau apa yang dipikirkan kakekku waktu ia masih muda. Kami tak sempat bertemu, kakekku meninggal sebelum ia sempat bercerita banyak padaku"
Author: Fahd Djibran
15. "Blue Boy i ja krenuli smo u potragu za planinom. I našli smo jednu još prije zore. To nije bila baš bogzna kakva planina, prije bi se moglo reci da je to bilo brdo, ali Blue Boy je zacvilio kad ju je vidio.Odnio sam ga do vrha dok je na istoku izlazilo sunce. Ležao je i promatrao me dok sam mu kopao grob. Nije mogao podignuti glavu, ali dao mi je do znanja kako zna; naculio je uši i nije skidao oka s mene.Kad sam završio s kopanjem, sjeo sam na zemlju i stavio njegovu glavu u krilo. Povremeno, kad bi smogao snage, polizao bi me po ruci.Malo kasnije je bez napora izdahnuo i glava mu je klonula preko moje ruke. Sahranio sam ga duboko u zemlji i naslagao teško kamenje na njegov grob. Tako da ima svoj mir.Kad sam stavio zadnji kamen, pomislio sam kako je zahvaljujuci svom dobrom nosu sigurno vec na pola puta natrag u planine.Lako je njemu sustici djeda."
Author: Forrest Carter
16. "Kad sam se školovao za mentata...Bilo je vrlo teško, Alija, nauciti kako rabiti vlastiti um. Prvo nauciš dopuštati umu samostalno djelovanje. To je vrlo cudno. Ti možeš rabiti svoje mišice, vježbati ih, ojacavati, ali um radi sam od sebe. Ponekad, nakon što vec nauciš to o umu, on ti pokazuje stvari koje ne želiš vidjeti."
Author: Frank Herbert
17. "Vedno je potrebno najprej spoštovati custveno ocišcevanje. ce ste custveno zavrti in ne morete vedeti ali pa ne veste, kaj cutite, ali ce ste tako ucinkovito zavrli vaša custva, da ste že brez njih, postajate negativna oseba in ustvarjate tudi fizicno bolno telo. Ce pa so vaša custva cista, tedaj ne postajate custveno negativni in postajate vedno lažji. To odpre vašo intuitivno pot in jasno lahko cutite ljubezen. Privede vaš bližje k brezpogojni ljubezni in postanete neškodljivi. Izboljša torej kakovost vaše frekvence, zato boste jasno in neovirano vodeni, ko bo to postal del vašega sistema."
Author: Gary Zukav
18. "Kunigaikštis vel susidure su viena Sicilijos misle; šioje paslapciu saloje, kur namai aklinai uždarineti, o valstieciai tvirtina, kad jie nežino, kaip patekti i ju kaima, kuris matyti kalvoje, už penkiu minuciu kelio, - cia, šioje saloje, nors ir labai atkakliai stengiamasi parodyti, kad paslapciu labai daug, neimanoma ka nors išlaikyti paslaptyje."
Author: Giuseppe Di Lampedusa
19. "Obojica su se slagali da je zivot u Bosni neobicno tezak i narod svih vera bedan i zaostao u svakom pogledu. Trazeci razloge i objasnjenja tome stanju, fratar je sve svodio na tursku vladavinu i tvrdio da nikakvog boljitka ne moze da bude dok se ove zemlje ne oslobode turske sile i dok tursku vlast ne zameni hriscanska. Defose nije hteo da se zadovolji tim tumacenjem, nego je trazio razloge i u hriscanima samima. Turska vladavina stvorila je, tvrdio je on, kod svojih hriscanskih podanika izvesne karakteristicne osobine, kao pritvorstvo, upornost, nepoverenje, lenost misli i strah od svake novine i svakog rada i pokreta. Te osobine, nastale u stolecima nejednake borbe i stalne odbrane, presle su u prirodu ovdasnjeg coveka i postale trajne crte njegovog karaktera. Nastale od nuzde i pod pritiskom, one su danas, i bice i ubuduce, velika prepreka napretku, rdjavo nasledje teske proslosti i krupne mane koje bi trebalo iskoreniti."
Author: Ivo Andric
20. "Prevariti se u jednoj velikoj nadi nije sramota. Sama cinjenica da je takva nada mogla da postoji vredi toliko da nije suvise skupo placena jednim razocarenjem, ma kako tesko ono bilo."
Author: Ivo Andric
21. "U ovom društvu podjednako patimo svi, i žene i muškarci, samo su uloge podeljene, i to otprilike ovako: Kad mi patimo zbog žena, to je gotovo redovno zbog toga što žene nisu onakve kakve bismo mi želeli da su. Kad žene pate zbog nas, to je uvek stoga što smo ovakvi kakvi jesmo. Ali, što je glavno, patimo svi i mucimo se cesto, dugo, svirepo i besmisleno."
Author: Ivo Andric
22. "Tastykakes are just another of the many advantages of living in Jersey. They're made in Philly and shipped to Trenton in all their fresh squishiness. I read once that 439,000 Butterscotch Krimpets are baked every day. And not a heck of a lot of them find their way to New Hampshire. All that snow and scenery and what good does it do you without Tastykakes?"
Author: Janet Evanovich
23. "Znala je, klice svojih uspona i padova nosimo u sebi. Prekrivamo ih odjecom i pokretima, ali katkad, kada se zaustavi vr?eme, trenutak odaje ono kakvi jesmo i kakvi cemo biti."
Author: Jasna Horvat
24. "Svi tvrde da postoji jedan svijet... Ja tvrdim da postoje dva... Jedan je moj, a drugi dijelite kako hocete..."
Author: Jim Morrison
25. "Radi se mnogo više - i to iskljucivo - o pitanju kako uopce valja govoriti o Bogu pred neizmjernom poviješcu trpljenja svijeta, 'njegovoga' svijeta. To je pitanje, kako ga ja vidim, glavno pitanje teologije; ona ga ne smije niti eliminirati niti svojim odgovorom prepuniti."
Author: Johann Baptist Metz
26. "Voleo bih da je život kao bankarstvo', rekao sam. 'Ne mislim doslovno. Ima tu vrlo komplikovanih stvari. Ali, na kraju sve shvatiš ako se samo potrudiš. Ili uvek postoji negde neko ko se razume, pa makar i naknadno, kad je vec kasno. Nevolja sa životom, kako se meni cini, jeste da može vec za sve da bude kasno, a da ti ipak i dalje ništa ne shvataš."
Author: Julian Barnes
27. "Zle ljude uvijek veseli kad mogu širiti zle vijesti o dobrima. A više puta i prijatelji uživaju slušati zlo o svojim znancima, narocito ako ih je priroda obdarila kakvim prednostima."
Author: Marija Jurić Zagorka
28. "Da, sve otkako je covjek prvi put digao glavu iznad ulaza u špilju da pogleda zvijezde na nebu i pomislio kako bi bilo lijepo imati jednu takvu zvijezdu samo za sebe, sanjao je o tome da drugi rade za njega i da on za to placa što je manje moguce."
Author: Marina Lewycka
29. "Ja, crv, sitan i nevažan, šta sam mogao uciniti njima, slonovima? Kakvu sam im štetu mogao nanijeti?Ja sam pesnica koja je udarila u zid.Ja sam udarac koji boli onoga koji udara.Ja sam mali covjek koji je zaboravio da je mali. Uvrijedio sam ih što se usudujem da mislim.Ja, ludi vrabac, pošao sam jastrebu u pohode. Jedva sam izvukao živu glavu."
Author: Meša Selimović
30. "Ljudima ne mogu udahnuti svoju ljubav, i oni ne mogu da mi je vrate. Gledaju me hladno, sumnjicavo odmjeravaju opasnost koja im od mene prijeti i, zatvoreni svakako, zatvaraju se još više, na prvu neocekivanu rijec, na prvi nenaviknut pokret, ili odmah napadaju, braneci se, jer više vole da ubiju nego da strahuju."
Author: Meša Selimović
31. "Sve ce proci. Ali, kakva je to utjeha? Proci ce i radost, proci ce i ljubav, proci ce i život. Zar je nada u tome da sve prode?"
Author: Meša Selimović
32. "I nemoj da cujem da ti koga mrziš, ne do ti dragi Bog da cujem kako si zbog ovoga što se nama dogada koga opsovo jer cu ti noge polomit."
Author: Miljenko Jergović
33. "Ako ja, ma kako se na to gledalo, sa svog licnog gledista bacim, razdvojivsi samoga sebe, pogled na onog mladog covjeka kakav sam tada bio, treba da se zalim, sto me sudbina nije rodila pomalo niktovom, i ne mogu se utjesiti zbog svog prevelikog postenja. Ne bih li ja, naprotiv, sve bio dao, da u sebi izbrisem svako iskustvo, da opet imam svoju djetinju dusu i da s njome zivim u cistoci? To moje JA, sto ga svi poznajete, ne zaboravite, to je uprljano svom necistocom zivota. Ako je istina, da covjek moze izvuci neki ponos iz hrpe onih godina koje je prozivio u necistoci, tad me, pristajem, nazovite svojim starijim bratom."
Author: Natsume Sōseki
34. "Dan alangkah indah kehidupan tanpa merangkak-rangkak di hadapan orang lain"
Author: Pramoedya Ananta Toer
35. "Ada diajarkan oleh kaum Brahmana, orang kaya terkesan pongah di mata si miskin, orang bijaksana terkesan angkuh di mata si dungu, orang gagah berani terkesan dewa di mata si pengecut. Juga sebaliknya, Kakanda. Orang miskin tak berkesan apa-apa pada si kaya, orang dungu terkesan mengibakan pada si bijaksana, orang pengecut terkesan hina pada si gagah berani. Tetapi semua kesan itu salah. Orang harus mengenal mereka lebih dahulu."
Author: Pramoedya Ananta Toer
36. "Sebutir benih yang bertunas di bawah kaki pohon induknya tetap berada di situ sampai ia dipindahkan..Setiap manusia, kalau sudah tiba saatnya, harus pergi dan mewujudkan potensi masing-masing dengan caranya sendiri. [Ramayana-Mahabharata, hal. 28]"
Author: R.K. Narayan
37. "Jako me boli spoznaja da nece imati oca kad budu stariji. Kada placem u kupaonici, nikada ne mislim »necu vidjeti kako rade ovo ili ono«. Mislim samo na djecu koja nece imati oca. Muci me ono što ce izgubiti oni, a ne što cu izgubiti ja. Istina da jedan dio moje tuge odlazi na »necu više nikad...«, ali mnogo veci dio mene tuguje zbog njih. Stalno mi pada na pamet »oni nece... oni nece... oni nece«. Eto to me grize iznutra, kada se prepustim slabosti."
Author: Randy Pausch
38. "Ba't ba naghahalikan ang mga utaw? Para magpalitan ng laway? Magdikit ang mga dila? Bakit hindi mga ilong na gaya sa ibang bansa, o kaya ay mga balikat? Bakit maski sa pisngi lang siya nahalikan ni Homer ay parang ang kaluluwa niya ang tinamaan ng nguso nito? At andito na rin lang tayo sa subject ng paghahalikan, me pagkakaiba ba kapag lalaki o babae o kapwa lalaki o kapwa babae ang mga ngusong nagdidikit? Paano ang mga walang nguso?"
Author: Ricky Lee
39. "Ang great love mo, hindi mo makakatuluyan. Ang makakatuluyan mo ay yung correct love."
Author: Ricky Lee
40. "Kemarin aku menjadi pintarAku ingin merubah duniaHari ini aku menjadi bijakAku ingin merubah diriku sendiri"
Author: Rumi
41. "Jauh di balik benar dan salahada sebuah padang terbukakutemui kau di sana"
Author: Rumi
42. "Dünyada sizden, yani bütün erkeklerden niçin bu kadar çok nefret ediyorum, biliyor musunuz? Sirf böyle en tabii haklariymis gibi insandan birçok seyler istedikleri için. Beni yanlis anlamayin, bu taleplerin muhakkak söz haline gelmesi sart degil. Erkeklerin öyle bir bakislari, öyle bir gülüsleri, ellerini kaldirislari, hulasa kadinlara öyle bir muamele edisleri var ki… Kendilerine ne kadar fazla ve ne kadar aptalca güvendiklerini fark etmemek için kör olmak lazim. Herhangi bir sekilde talepleri reddedildigi zaman düstükleri saskinligi görmek, küstahça gururlarini anlamak için kafidir. Kendilerini daima bir avci, bizi zavalli birer av olarak düsünmekten asla vazgeçmiyorlar. Bizim vazifemiz sadece tabi olmak, itaat etmek, istenilen seyleri vermek. Biz isteyemeyiz, kendiligimizden bir sey vermeyiz. Ben bu ahmakça ve küstahça erkek gururundan tiksiniyorum. Anliyor musunuz?"
Author: Sabahattin Ali
43. "Ja sam tada mislio suprotno: „Požuri da ostariš. Strahovito si zelen i gorak." Kako da se oslobodim mladosti koja je u stvari samo beskorisna mana?"
Author: Salvador Dalí
44. "Hayir, böylesine aci çekme gücünü kendinden almiyor o. Bu güç ona disaridan geliyor...Su bulvardan. Kolundan tutup isiga, insanlarin arasina, pespembe sokaklara götürmeli onu. Orada böyle aci çekilmez, yumusayiverir, güven dolu halini bulur ve her zamanki acilarinin düzeyine iner."
Author: Sartre Jean Paul
45. "Bilo je to... vrlo... ljubazno od tebe", oprezno je izgovorila."Je li? Nikako ne mogu shvatiti što mi je došlo."
Author: Terry Pratchett
46. "High in the hazy sky, the snowfkakes looked tiny and all alike, but as they drifted past the narrow window of the sewing room, all were unique - long or round or triangular - as if they'd borrowed their shapes from the clouds they'd come from."
Author: Ursula Hegi
47. "...Ali junski pljuskovi nisu ništa. Jedva i primetite, jedan sat posle kakve provale oblaka, da je taj lepi plavi dan plakao."
Author: Victor Hugo
48. "Saifuddin al-Amidi (1233 Masihi) dalam kitabnya yang terkenal Abkar al-Afkar telah mengumpul dan menganalisis semua takrif ilmu yang terdapat pada zamannya secara terperinci. Beliau mendapati bahawa takrif yang dikemukakan oleh Fakhruddin al-Razi (meninggal dunia 1209 Masihi) adalah yang terbaik. Takrif itu, yang diketengahkan semula dan diperbaiki lagi oleh Profesor Syed Muhammad Naquib al-Attas ialah seperti yang berikut:Merujuk kepada Allah sebagai asal segala ilmu, ia (ilmu) adalah ketibaan makna sesuatu ke dalam diri seseorang. Apabila merujuk kepada diri sebagai pentafsir, ilmu adalah ketibaan diri seseorang kepada makna tentang sesuatu."
Author: Wan Mohd Nor Wan Daud
49. "Gelecek yil iste burada, su bakir rengi dikenligin yerinde için bulanmadan bakamayacagin çirkin apartmanlar, villalar yükselecek. Sokaklarinda yalniz birbirlerine gösteris yapmak, para para, yalniz para kazanmak için yasayan, insanliklarini unutmus yaratiklar caka satacaklar. Otomobiller yüz elli, iki yüz kilometreyle Londra asfaltinda insan ezerek buraya girecek... Belki kuslar çok derin, eski bir içgüdüyle buraya, o zaman kesilmis olacak olan su ulu çinarin üstüne, gögüne ugrayacaklar, bir an duraklayip bir seyler arayacak, bir seyleri animsamaya çalisacak, beton yigini evlerin üstünde küme küme dolasacak, konacak bir yer bulamayip bir uzak keder gibi baslarini alip çekip gidecekler."
Author: Yaşar Kemal
50. "Çagimizda geçmis yüzyillarin bilmedigi, kisa ömürlü bir yaratik yasiyor. Sinemadan çikmis insan. Gördügü film ona bir seyler yapmis. Salt çikarini düsünen kisi degil. Insanlarla barisik. Onun büyük isler yapacagi umulur. Ama bes-on dakikada ölüyor. Sokak sinemadan çikmayanlarla dolu; asik yüzleri, kayitsizliklari, sinsi yürüyüsleriyle onu aralarina aliyorlar, eritiyorlar."
Author: Yusuf Atılgan

Kak Quotes Pictures

Quotes About Kak
Quotes About Kak
Quotes About Kak

Today's Quote

When the mind is quiet, your concentration is increased and you experience inner peace."
Author: Brandt Legg

Famous Authors

Popular Topics