Top Ovek Quotes

Browse top 90 famous quotes and sayings about Ovek by most favorite authors.

Favorite Ovek Quotes

1. "Spoljni svet je i dalje tamo. Šta god da uradiš, budi siguran da ceš ga zateci na njegovom mestu uvek. Da covek prosto ne poveruje, ali tako je."
Author: Alessandro Baricco
2. "Chelovek takma adindan daha eski bir kural vardir, en eski yalancinin bile inkâr edemeyecegi bir gerçek: dürüst birini dolandiramazsin. Eger dolandirirsan…Buna pisman olursun.(syf. 157)"
Author: Ally Carter
3. "Postoji u meni nešto užasno, što raste i što ne potice od mene samog, vec iz mrakova koje nosim u sebi, što potice odande gde covekova duša ne zna gde pocinje a gde se završava njegovo Ja, niti šta ga je nateralo da zapocne onako kako misli da je zapoceo."
Author: Antonin Artaud
4. "Kako je citanje nešto neobicno!Kako je cudno to citanje koje poništava vreme, pretace vrtoglavi prostor, a da pri tom ne zaustavlja dah niti oduzima život citaocu.Verujemo da smo nevidljivi, odsutni, iako smo svuda prisutni, cak i tamo gde smo, groznicavi, s tom knjigom u ruci koju gutamo, jedemo ocima, kao u nekoj radnji bele magije, da bismo nahranili svoj duh.A citanje je zbilja carobna radnja svesti koja otkriva jednu od najnepoznatijih sposobnosti covekovih i daje mu veliku moc: sposobnost da bude na dva mesta istovremeno i moc da se usami, da se potpuno odvoji od okoline, da izade iz svog vlastitog života a da ne izgubi vezu sa životom; ukratko, da saobraca sa svim i svacim, cak i kada više ne veruje ni u šta."
Author: Blaise Cendrars
5. "Mi upravo zivimo u epohi metamorfoze bogova,sto ce reci metamorfoze osnovnih principa i simbola.To nastojanje,te aspiracije naseg vremena koje mogu izgledati porazavajuce i koje,zapravo,nismo mi sami svesno izabrali,predstavljaju izraz unutrasnje metamorfoze koja se zbiva u coveku a da on toga nije svestan.Te transformacije ce imati najteze posledice i generacije koje dolaze ce biti duzne da sacine njihov bilans ukoliko covecanstvo hoce da se spase od samounistenja koje mu snagom nauke i tehnike prete."
Author: C.G. Jung
6. "Pokud cloveka mátlo pobývat v Prízrakove, kde ho obklopovali duchové predchozích forem, ocitnout se uvnitr této budovy mu vyrazilo dech. Zdálo se, jako by se chodba stahovala a zužovala podle kolotání jejích duchu. Steny byly ovešené osvedceními a obrazy, které obklopovaly další v prízracné podobe. Kolem svetel visely prízraky holých žárovek a složitých lustru."Myslím, že hodím šavli," rekla Deeba."To je ti jenom duchno," poznamenal Hemi. "To se spraví."
Author: China Miéville
7. "Jer zna i voli sve svoje, ima celovitu i preosetljivu svest o svojstvima i posebnostima svih delova tela i organa: od nožnih prstiju do ušiju, od noktiju do kose, osecao je sebe, uživao u sebi. Oni koji su to smatrali narcisoidnošcu, nisu ga voleli. A on je, inace, preziranje Narcisa smatrao jednom od nižih covekomrzackih gluposti."
Author: Dobrica Cosic
8. "Neuspeh u našoj sredini ucini coveka budalom. Osramoti ga. Ponizi, isprlja. Ideji se niko ne suprostavlja idejom, nego nipodaštavanjem i psovkom. Znanje se ismejava. Istina mrzi i prezire."
Author: Dobrica Cosic
9. "Mene više ništa ne može da porazi. Ni zacudi. Ni zasmeje. Zato iskreno sažaljevam žive. Oni ne znaju da je od prostora na zemlji coveku neophodan samo prostor komotnog ležaja. Od vremena, dok voli. Od imanja, da nije ni gladan ni žedan. Od znanja, da zna svoje telo. Od prava, da sme da ne voli onog koga ne voli. I još ponešto slobode za sebicluk i igru"
Author: Dobrica Cosic
10. "Covek koji se ne pamti, prijatelju moj, nije ni postojao."
Author: Dobrica Cosic
11. "Verovao sam da je tuga za voljenim bicem najteža patnja. Sada znam da je nocna hladnoca u rovu teža od svih duševnih patnji.Verovao sam da su muka mišljenja, tajna, duhovni problema najteži coveku. Sad znam da coveku ništa nije teže od nespavanja. Verovao sam da je istina najznacajnija za život, a sada sam siguran da je hleb- najprece u životu."
Author: Dobrica Cosic
12. "Ne upravlja se životom kao brodom. Covek ne može samo gledati u kompas i karte; ploviti po unapred utvrdenim rutama; uspostaviti ugodnost kao jedini postulat putovanja i ocekivati da tako, osiguran od opasnosti i neprijatnih iznenadenja, od poraza i promašaja, pronade rajsku obalu. Uzbudenje nastaje u hodu. Samo uznemirena cula prepoznaju lepotu."
Author: Dragan Velikic
13. "Prava samoca je ona u kojoj se osecas apsolutno izolovanim izmedju neba i zemlje, nista ne treba da skrece tvoju paznju od ovih pojava apsolutne izolacije, vec intuicija stravicne lucidnosti treba da otkriva vascelu dramu covekove konacnosti pred beskonacnoscu i prazninom ovog sveta."
Author: Emil Cioran
14. "Covek gubi hrabrost. Veruje da se može navici na razocaranja. To nije tacno. Ona svaki put sve više bole tako da se covek uplaši. To je kao da se svaki put više opece. I svaki put sporije zarasta. Ne želim da se još koji put opecem."
Author: Erich Maria Remarque
15. "Ali na povratku kuci desilo se nešto cudesno, sigurno se secaš erupcije vulkana na Islandu?Secam se, kaže Fvonk, strašne su sile bile ne delu.Bogami jesu, kaže Jens, zastrašujuce sile, ali obo što je bilo tako blagosloveno oko te erupcije bilo je što se pepeo rasprišio po atmosferi tako da avioni nisu mogli leteti, i to je bilo kao poruceno, osetio sam, da, znaš li šta sam osetio, Fvonk, osetio sam da su mi molitve uslišene, da ima necega tamo gore, neke sile, ne znam, ovoga ili onoga, što me je videlo i razumelo, tako je lepo biti viden, i tako je fantasticno kada se stvori prostor u kome se niko inace ne bi našao. Trebalo bi da covek bude na nekom drugom mestu, ali biva sprecen i onda se stvara poseban prostor, koji u suštini ne postoji, razumeš li, i u tom prostoru covek je potpuno slobodan, potpuno i savršeno slobodan.Razumem, kaže Fvonk."
Author: Erlend Loe
16. "Jedne je veceri došla kasnije nego obicno. Bio sam legao. Brzo sam navukao prve gace koje su mi se našle pod rukom. Ispostavilo se da su me baš te gace, od svih koje sam imao, najviše izdavale. Lastiša oko butina skoro i nije bilo – prakticno sam bio u suknji. Sve vreme sam morao dobro da pazim da sedim u odredenom položaju i da ne ustajem naglo. Ipak mi se cinilo da bi još nesrecnije rešenje bilo obuci pantalone. Ona bi to naime protumacila kao signal da može da ostane, da uopšte nemam nameru da spavam i da je i moja noc bez kraja i konca.Shvatio sam koliko je ta odluka bila ispravna, i u istom trenutku uvideo da je razlika izmedu coveka u gacama i coveka u pantalonama ogromna, skoro nepojmljiva.U pantalonama si spreman za sve. Nijedan poduhvat nije nezamisliv. U gacama si pak slobodan. Coveka u gacama je, na primer, teško usred noci pozvati u šetnju, što me od nje inace uopšte ne bi iznenadilo."
Author: Erlend Loe
17. "Ja sam biciklista. Možda sam iznad svega biciklista. (...) Ali covek je kao biciklista prinuden da bude izopštenik. Prinuden je da živi na društvenoj margini, nasuprot ustaljenom saobracajnom sistemu u kome su svi motorizovani, cak i zdravi ljudi."
Author: Erlend Loe
18. "Dozvolicete, ali kada coveka upucaju, tece krv."
Author: Ernest Borgnine
19. "Spisovatel je clovek, ktorému nestacia knihy tých druhých."
Author: George Bernard Shaw
20. "Svako živi iza rešetaka koje nosi sa sobom. Zato se sada tako mnogo piše o životinjama. To je izraz cežnje za slobodnim, prirodnim životom. No, prirodni život za coveka jeste ljudski život. To se, ipak, ne vidi. Necemo da vidimo. Ljudska egzistencija je odvec tegobna, zato bismo da je se otarasimo, barem u fantaziji. [...] Vracamo se životinji. To je znatno prostije od ljudske egzistencije. Dobro ušuškani usred stada, marširamo ulicama gradova na posao, na valove i u zadovoljstva. To je život strogo kao u kancelariji. Nema cuda, nego jedino uputstva za upotrebu, obrasci i propisi. Bojimo se slobode i odgovornosti. Stoga se radije gušimo iza rešetaka koje cak i sami popravljamo." (Kafka o "Preobražaju")"
Author: Gustav Janouch
21. "To je zabluda. Knjiga ne može da zameni svet. To je nemogucno. U životu sve ima svoj smisao i svoj zadatak koji ne mogu bez ostatka biti ispunjeni necim drugim. Nije mogucno, na primer, proživeti nešto posredstvom nekog zamenika. Tako je i sa svetom i knjigom. Pokušavamo da život zatvorimo u knjige kao pticu pevacicu u kavez. Ali, u tome ne uspevamo. Naprotiv! Covek od knjiških apstrakcija ne izgraduje ništa drugo nego sistem u vidu kaveza za sebe."
Author: Gustav Janouch
22. "Covek u svom životu mora jednom izaci u divljinu i iskusiti zdravu, cak i dosadnu samocu. Tako ce otkriti da zavisi iskljucivo od sebe samog, pa spoznati svoje prave i skrivene moci."
Author: Haruki Murakami
23. "Ne valja kada covecanstvo prenapreze mozak i pomocu razuma pokusava da uredjuje stvari koje uopste nisu pristupacne razumu. Tada se radjaju ideali kao sto su ideali Amerikanaca ili Boljsevika, koji su, i jedni i drugi neobicno razumni, ali koji ipak vrse nasilje i pljacku nad zivotom, jer ga tako naivno uproscuju. Slika coveka, nekada visok ideal, pocinje da se pretvara u klise. Mozda cemo je mi ludaci oplemeniti."
Author: Hermann Hesse
24. "Cim možemo nekom coveku da kažemo jasno i otvoreno da nas je uvredio i da navedemo posve odredeno cime je to i kada ucinio, to znaci da smo mu uvredu oprostili ili smo spremni da to ucinimo. Muka je dok uvredu nosimo cutke u sebi."
Author: Ivo Andric
25. "Zaborav sve leci, a pesma je najlepši nacin zaborava, jer u pesmi se covek seca samo onoga što voli."
Author: Ivo Andric
26. "Šta vredi imati mnogo i biti nešto, kad covek ne može da se oslobodi straha od sirotinje, ni niskosti u mislima, ni grubosti u recima, ni nesigurnosti u postupcima, kad gorka i neumitna a nevidljiva beda prati coveka u stopu, a taj lepši, bolji i mirniji život izmice se kao varljivo prividenje."
Author: Ivo Andric
27. "Vreme je takvo da je coveku i bez pica mutno u glavi."
Author: Ivo Andric
28. "Bivanje je polnost, ki je clovek ne more zapustiti."
Author: Jean Paul Sartre
29. "Nema sunca bez svetlosti, ni coveka bez ljubavi."
Author: Johann Wolfgang Von Goethe
30. "Cinjenica je da sam jedinstven. Ne zanima me šta jedan covek može saopštiti drugim ljudima, kao i onaj filozof ja smatram da se veštinom pisanja ništa ne može preneti. Za dosadne i proste sitnice nema mesta u mome duhu, koji je predodreden za velike stvari."
Author: Jorge Luis Borges
31. "Naše mržnje škode nama, više nego našem protivniku. Govorite rdavo o nekom coveku pola sata - i vi ste posle toga nesrecni i otrovni; a govorite pola sata o njemu dobro, pa cak i kad to ne zaslužuje, i bicete mirni i blaženi, cak i ponosni na lepotu svojih osecanja, ili bar na lepotu svojih reci."
Author: Jovan Dučić
32. "Sve bede medu ljudima, to su nesrece koje ucini covek samom sebi, ili urade ljudi jedan drugom. U prirodi nema sreca i nesreca, nego ima samo smrt ili život. Covek je najveca štetocina na zemlji."
Author: Jovan Dučić
33. "Ima medu ženama više heroja nego što ih ima medu ljudima, ali su ljudi celu istoriju prigrabili za sebe, i za price o sebi. Medutim, mi smo heroji u bojnoj vatri, a žene u hladnoj svakidašnjici; mi smo hrabri pred smrcu, a one pred životom; mi pred drugim covekom, a one pred celom sudbinom."
Author: Jovan Dučić
34. "Kad bi svi ljudi i žene govorili samo cetvrtkom, na svetu bi bilo mnogo manje gluposti i mnogo manje zla; jer covek drugom coveku uvek više škodi recima nego delom"
Author: Jovan Dučić
35. "Ali na obrežju reke sedijo tatovi ali svetniki?Takoj boš ugotovil, da le spregovorijo...To, kakšen je clovek globoko znotraj,pove cesta njegovih besed."
Author: Kabir
36. "Nakar se je naenkrat pojavil pred teboj še nekdo, ki je prav tako zataval v megli, in še nikoli prej v življenju nisi videl cloveškega obraza, ki bi bil tako velik in razlocen. Tako zelo si napenjal oci v meglo, da bi kaj videl, da je bila zdaj, ko je bilo kaj videti, vsaka podrobnost desetkrat bolj razlocna kot sicer, tako razlocna, da sta bila obadva prisiljena pogledati vstran. Kratko malo nisi mogel pogledati cloveku v obraz, on pa ne v tvojega, ko pa je tako bolece videti nekoga v vseh podrobnostih - kot da bi mu gledal notranjšcino. Ampak tudi proc nisi hotel pogledati, da ga ne bi cisto zgubil. In tako naprej: ali si se napenjal in strmel v meglo in zagledal stvari, ki so bile bolece, ali pa si se razpustil in zgubil v megli."
Author: Ken Kesey
37. "Sto neprijatelja i jedan prijatelj ucinice te bogatim covekom u poslu. U bilo kom poslu."
Author: Lorenzo Carcaterra
38. "Duhovno bogat covek neretko pokazuje šustinski prezir prema materijalnom. Medutim, malo koji materijalista pokazuje prezir prema duhovnom - iako ga poprilicno prezire. Postoji u njih izvesna svest o tome da produhovljeni nikad ne dolazi u opasnost da bude nazvan glupanom zbog nepoštovanja prema materijalnom, ali zato obrnuto uvek važi."
Author: Marko Šelić
39. "A onda sam izašao da prošetam po ulici u kojoj živim. Hm. Sivo je. Presivo.U Beogradu. I u Paracinu. I ništa, tu smo, svi smo tu: nismo odabrali kao Lindo, nismo ni kao Zlakušani. Covek se zapita kako se to onda zove, to što mi biramo da živimo: beskrajna hrabrost ili beskrajni kukavicluk? Cini mi se, Hamlet je poreklom bio iz naših krajeva."
Author: Marko Šelić
40. "Ljubomora ispunjava misli potpunije nego najstrastveniji intelektualni rad. U mislima ne ostaje niti jedan slobodan trenutak. Ljubomoran covjek ne zna što je dosada....Ljubomora je kao strašna zubobolja. Ne dopušta coveku da radi, ni da sjedi. Tjera ga da hoda, tamo-amo, tamo-amo."
Author: Milan Kundera
41. "Važno je,možda,i to da znamoCovek je željan tek ako želiI ako sebe celoga damoTek tada i možemo biti celi.Saznacemo-tek ako kažemoReci iskrene,istovatneI samo onda kad i mi tražimoMoci ce neko i nas da sretne"
Author: Miroslav Antić
42. "Ponekad prolayim pored malih radnji, recimo u rue de Seine. Trgovci starim stvarima ili mali knjižarski antikvari i prodavci bakroreza, prepunjenih izloga. Niko nikad ne ulazi kod njih, oni ocigledno ne prave poslove. Ali kad covek pogleda unutra, vidi ih kako sede, sede i citaju, bezbrižni; ne brinu se za sutra, ne strahuju za uspeh, imaju psa koji sedi pred njima, dobro raspoložen, ili macku, koja tišinu cini još vecom iduci duž nizova knjiga i prevlaceci dlakom preko njih, kao da briše imena sa hrptova.Ah, kad bi to bilo dovoljno : želeo bih ponekad da kupim takav prepun izlog i da sa psom sednem iza njega na dvadeset godina."
Author: Rainer Maria Rilke
43. "Covek je ono što misli tokom citavog dana"
Author: Ralph Waldo Emerson
44. "Najviše što jedan covek može da uradi za drugog jeste da ga natera da se zapita"
Author: Søren Kierkegaard
45. "Samo oni koji rizikuju da odu predaleko mogu da otkriju dokle covek zaista može da stigne."
Author: T.S. Eliot
46. "Važno je sacuvati ono dobro u sebi i imati poverenja u sebe. Samo tako covek može gledati napred, biti zdrav, koristiti Bogu, sebi i drugima."
Author: Thaddeus Of Vitovnica
47. "Rouz je bila na mojoj strani onako kako niko nikada nije bio na mojoj strani. Rouz je bila dobrovoljac. Bilo joj je stalo do mene. Voleci me, ona me je oslobodila. Bio sam slobodan da budem ono sto jesam. Nije u meni videla samo coveka kakav jesam, nego i coveka kakav bi mogao da budem. Voleci me, ucinila je da poverujem da bi moji snovi mogli da postanu stvarnost."
Author: Tony Parsons
48. "Tým chcem povedat, že som ten najnepraktickejší clovek pod slnkom."
Author: Vladimir Nabokov
49. "Pocas jedného takéhoto kriku, ked tatino nahánal maminu po byte s rybou, ktorá mala ešte oci, som si uvedomila, že neviem, co budem robit, ked tu nebudú. Nejde o to, že si neviem navarit nic iné ako párky alebo že budem chodit v pokrcených veciach, lebo neznášam žehlenie, alebo že nebudem mat z coho platit nájom, pretože si neviem predstavit, že ma niekto zamestná. Prinajhoršom budem hladná, nezamestnaná a pokrcená, ale ako môže clovek existovat bez svojich rodicov?"
Author: Vladimíra Galková
50. "Dajem ti sat, ne da se prisecaš vremena, vec da bi ga ponekad mogao na trenutak zaboraviti, da ne izgubiš dah pokušavajuci da ga osvojiš. Jer bitke se nikad ne dobijaju. Cak se i ne biju. Bojno polje samo otkriva coveku njegovu ludost i ocajanje, a pobeda je uvek samo iluzija filozofa i glupaka... Moglo bi se pomisliti da ce se nesreca jednog dana umoriti, ali onda samo vreme postaje naša nesreca."
Author: William Faulkner

Ovek Quotes Pictures

Quotes About Ovek
Quotes About Ovek
Quotes About Ovek

Today's Quote

If the prodigal son had never left home, the fatted calf would still be alive."
Author: Chuck Palahniuk

Famous Authors

Popular Topics