Top Smisao Quotes

Browse top 16 famous quotes and sayings about Smisao by most favorite authors.

Favorite Smisao Quotes

1. "Možda je molitva zapravo želja da ulancaš dogadaje u svom životu tako da sacine pricu- nešto što pokazuje smisao dogadaja za koje znaš da imaju znacenje. Bar se zato ja molim" Harj"
Author: Douglas Coupland
2. "Rosemary je s gnušanjem slušala tu baljezgariju; da bi se takva groteska cijenila, bio je potreban mnogo robusniji smisao za humor od njezinog. Taj mali covjek sa svojom prenosivom tvornicm, njegove neiskrene oci, koje bi s vremena na vrijeme zakolutale pokazujuci bijele polukrugove straha; Abeova spodoba, lica zbrckana koliko god dopuštaju njegove lijepe košcate crte - sve je to bilo od nje daleko kao bolest."
Author: F. Scott Fitzgerald
3. "To je zabluda. Knjiga ne može da zameni svet. To je nemogucno. U životu sve ima svoj smisao i svoj zadatak koji ne mogu bez ostatka biti ispunjeni necim drugim. Nije mogucno, na primer, proživeti nešto posredstvom nekog zamenika. Tako je i sa svetom i knjigom. Pokušavamo da život zatvorimo u knjige kao pticu pevacicu u kavez. Ali, u tome ne uspevamo. Naprotiv! Covek od knjiških apstrakcija ne izgraduje ništa drugo nego sistem u vidu kaveza za sebe."
Author: Gustav Janouch
4. "U nas se mnogo ljudi zale na ,,sredinu",i ne bez razloga,ali se zale toliki i tako mnogo i cesto,da je rec ,,sredina" pocela da gubi svoj smisao i da postaje opsti razlog svakoj nezgodi pojedinca, otprilike kao rec ,,satana" u srednjem veku."
Author: Ivo Andric
5. "Uzaludno i pogrešno je tražiti smisao u beznacajnim a prividno važnim dogadajima koji se dešavaju oko nas, nego ga treba tražiti u onim naslagama koja stoleca stvaraju oko nekoliko glavnih legendi covecanstva- legendi o prvom grehu, potopu, Prometeju, Sinu covecijem"
Author: Ivo Andric
6. "Pod kvazi-mitskim totalitetom tehnicke racionalnosti prijeti nam inteligencija bez patosa, inteligencija kojoj nije potreban nikakav jezik koji ima svoj vlastiti smisao jer ionako sve funkcionira bez bilo kakvog proturjecja; ta inteligencija ne zna za spomen jer nije ugrožena nikakvim zaboravom: covjek kao kompjuterizirana inteligencija bez osjetljivosti na patnju i bez morala, ukratko: covjek kao rapsodija nedužnosti jednoga glatko funkcionirajuceg stroja. Treba li doista to biti covjek nakon smrti covjeka?"
Author: Johann Baptist Metz
7. "Ocevidno je da ne postoji nikakav smisao povijesti koji bi se dao spasiti ledima okrenutim prema Auschwitzu niti postoji Bog kojemu se covjek može klanjati leda okrenutih prema Auschwitzu. Kao teološko-politicka katastrofa Auschwitz ne ostavlja poštedenima niti kršcanstvo i njegovu teologiju niti društvo i njegovu politiku."
Author: Johann Baptist Metz
8. "Kažu, pronadi smisao u životu i proživi ga. Ali, ponekad, shvatiš da ti je život imao smisao tek kad ga proživiš, i to najvjerovatnije onaj koga nisi bio ni svjestan."
Author: Khaled Hosseini
9. "... ono što se ne može objasniti samome sebi, treba govoriti drugome. Sebe možes obmanuti nekim dijelom slike koji se nametne, teško izrecivim osjecanjem, jer se skriva pred mukom saznavanja i bježi u omaglicu, u opijenost koja ne traži smisao. Drugome je neophodna tacna rijec, zato je i tražiš, osjecaš da je negde u tebi, i loviš je, nju ili njenu sjenku, prepoznaješ je na tudem licu, u tudem pogledu, kad pocne da shvata."
Author: Meša Selimović
10. "Živi ništa ne znaju. Poucite me, mrtvi, kako se može umrijeti bez straha, ili bar bez užasa. Jer, smrt je besmisao, kao i život."
Author: Meša Selimović
11. "Izum lokomotive sadrži u klici plan zrakoplova koji neizostavno vodi do svemirske rakete. To je logika sadržana u samim stvarima, ili, da kažemo drukcije, dio je božanskog nauma. Možete cijelo covjecanstvo zamijeniti za neko drugo, ipak ce evolucija koja ide od bicikla do rakete ostati nepromjenjena. Covjek nije autor te evolucije, nego samo izvršitelj. Cak jadni izvršitelj, jer mu nije poznat smisao onoga što izvršava. Taj nam smisao ne pripada, pripada samo Bogu, a mi smo ovdje da ga slušamo kako bi mogao raditi što mi se svida."
Author: Milan Kundera
12. "Objasnjavanjem stvari, oduzimamo im nesto od one carolijeod onog zlatastog omota, ispod kojeg se kriju tolikacudesna znacenja svega sto izgleda isto.Reci su iskracale. Iznosene. I krpljene. Mereno od prevremena i mnogo posle vremena. Ostaje samo smisao kaocudo svih vidjenja.Razmisljao sam o tome i to u sebi ponavljao,jer osecao samnejasno da se tu krije mudrost i sloboda detinjstva.I hodao sam na rukama.I nosio sam zemlju u susret nebu zvezdama po drumovimasvetlosti i bespucima vasione.Eto, to je moj zivot i moja biografija.To sam ja po zanimanju: nosac zemljine kugle."
Author: Miroslav Antić
13. "Znam da ja nisam u svemu samo covek. I sad sam upotrebljen tek uz put.Nevolja je u tome šo ne znam kako da prepoznamgde sam udešen tako neverovatno nesrecnoda upetljavam sebe u pretakanje vecnosti u vecnostisvemu pristajem da sam posuda,da sam ram koji obmanjuju da je ikona,da sam ikona koju varaju da je boja,da sam boja kojoj predskazuju da je smisao,i da sam smisao koji, na kraju, ne zna se šta je."
Author: Miroslav Antić
14. "Objašnjavanjem stvari, oduzimamo im nešto od one lepe carolije, od onog zlatastog omota, ispod kojeg se kriju tolika cudesna znacenja svega što izgleda isto.Reci su iskracale. I iznošene. I krpljene. Mereno od pre vremena i mnogo posle vremena, ostaje samo smisao kao cudo svih cudenja."
Author: Miroslav Antić
15. "Ono što daje smisao životu, istovremeno daje i smisao smrti."
Author: Nura Bazdulj Hubijar
16. "Ali upamti da strah nije ništadrugo doli osjecaj - nije stvaran. Nikada nemoj bježati od svojih strahova; uvijek hrli premanjima. Mjesto na kojemu prebivaju tvoji najveci strahovi ujedno je i mjesto najveceg razvoja.A buduci da je razvoj smisao ljudskog života, prihvati sjajnu mogucnost koju ti nudi strah.Kao što sam vec rekao, ono cega se plašiš nudi ti vrlo plodno tlo za samospoznaju."
Author: Robin S. Sharma

Smisao Quotes Pictures

Quotes About Smisao
Quotes About Smisao
Quotes About Smisao

Today's Quote

If your house has been on the market for more than four months, take it off the market and re-list it in two months as 'new.'"
Author: Barbara Corcoran

Famous Authors

Popular Topics