Top Snovi Quotes

Browse top 14 famous quotes and sayings about Snovi by most favorite authors.

Favorite Snovi Quotes

1. "Pogrešno je misliti da se snovi ostvaruju, a da mi ne ponudimo ništa zauzvrat."
Author: Carlos Ruiz Zafón
2. "Što je bilo, bilo je. Prošlost živi u nama i ne možemo je izbrisati. Pošto su snovi slika onoga sveta, i dokaz njegovog postojanja, susrecemo se u snovima; kleci kraj furune u koju trpa vlažna drva; ili me doziva promuklim glasom. Tada se budim i palim svetlo. Kajanje i bol se polako pretvaraju u sumornu radost secanja. Naš dugi, strasni i strašni roman ispunio je moj život, osmislio ga je, i ja ne tražim nikakve nadoknade. Mene nece biti u indeksu knjiga Mendela Osipovica, u njegovim biografijama ili u fusnoti uz neku pesmu. Ja, gospodine, jesam delo Mendela Osipovica, kao što je i on moje delo. Ima li lepšeg providenja?"
Author: Danilo Kiš
3. "Ne vredi nam brinuti deco... Sve je to zapisano tamo negde gore u zvezdama...Aha... Samo je rukopis malo necitak? Kljuc je u nasim snovima. Snovi su ti cudesni rezervoari nasih buducnosti"
Author: Ðorde Balaševic
4. "Dok god muzika svira, igraj dok te noge nose. Razumes li sta ti govorim? Igraj dok te noge nose. Ne smes da razmisljas zasto igras. Ne smes da razmisljas o znacenju toga. Jer, u osnovi, znacenja nema. Pocnes li da razmisljas, noge ce ti se zaustaviti. Zaustave li ti se jednom noge, ja tu vise nista ne mogu. Tvoje veze ce nestati. Nestace zauvek! I vise neces moci da zivis nigde drugde osim u ovom svetu. Brzo ces biti uvucen u ovaj svet. Zato noge ne smeju da ti se zaustave. Koliko god ti se cinilo besmisleno, ne smes da mislis na to. Prati korake i igraj dok te noge nose. A ono otvrdlo razmeksaj, makar malo. Mora da je ostalo i nesto za sta jos nije prekasno. Upotrebi sve sto se moze upotrebiti. Ucini sve sto mozes. Nema cega da se plasis. Svakako si umoran. Umoran si i uplasen. Svi imaju takve trenutke. Cini ti se da je sve pogesno. I noge ti se zaustave."
Author: Haruki Murakami
5. "Mnogo samuješ i dugo cutiš, sine moj, zatravljen si snovima, izmoren putevima duha. Lik ti je pognut i lice blijedo, duboko spuštene vjede i glas kao škripa tamnickih vrata. Izidi u ljetni dan, sine moj!- Šta si vidio u ljetni dan, sine moj?Vidio sam da je zemlja jaka i nebo vjecno, a covjek slab i kratkovjek.- Šta si vidio, sine moj, u ljetni dan?Vidio sam da je ljubav kratka, a glad vjecna.- Šta si vidio, sine moj, u ljetni dan?Vidio sam da je ovaj život stvar mucna, koja se sastoji od nepravilne izmjene grijeha i nesrece, da živjeti znaci slagati varku na varku.- Hoceš da usneš, sine moj?Ne, oce, idem da ž i v i m."
Author: Ivo Andric
6. "Potkraj Drugoga svjetskog rata izvukli su me iz škole i, kao šesnaestogodišnjaka, gurnuli u vojsku. Nakon kratke vojnicke izobrazbe u würzburškim kasarnama došao sam na frontu koja se u to vrijeme vec bila pomakla preko Rajne u Njemacku. Ceta je bila sastavljena iz samih mladih ljudi, bilo nas je preko stotinu. Jedne veceri komandir cete poslao me prenijeti jednu poruku u komandu bataljona. Nocu sam lutao razorenim selima i majurima, a kad sam se pred jutro našao na mjestu gdje sam ostavio svoju cetu, našao sam još samo mrtvace: cetu je pregazio kombinirani napad lovaca-bombardera i tenkova. Svima njima, s kojima sam još dan ranije dijelio djecje tjeskobe i mladenacki smijeh, sada sam mogao gledati još samo ugasli mrtvi obraz. Ne sjecam se nicega doli jednog krika bez glasa. I danas još vidim samoga sebe tako, a iza spomena na to raspali su se snovi mojega djetinjstva."
Author: Johann Baptist Metz
7. "Cuvala me, i pored svega, onakvog kakav sam bio u njenim snovima. Carobnjacki me sastavljala od razbijenih komada, možda i ne primecujuci pukotine"
Author: Meša Selimović
8. "Mislim, dakle postojim je recenica intelektualca koji potcjenjuje zubobolju.Osjecam, dakle postojim mnogo je šire primjenjiva istina i tice se svega živog.Moje ja u osnovi se ne razlikuje od vašeg onim što misli. Ljudi je mnogo, ideja je malo: svi mislimo približno jednako i ideje jedni drugima predajemo, posudujemo, krademo.Kad mi pak netko stane na nogu, bol osjecam samo ja. Osnova ja nije mišljenje, nego patnja koja je najosnovniji od svih osjecaja. U patnji ni macka ne može sumnjati u svje nezamjenjivo ja. U snažnoj patnji svijet nestaje i svatko od nas je sam sa sobom.Patnja je sveucilište egocentrika."
Author: Milan Kundera
9. "Ona je živjela u stalnom strahu da ce nešto važno i lijepo u životu propustiti. Cesto je putovala a još cešce patila jer ne putuje. Smatrala je da su pravi povod i sreca uvijek negdje drugdje stalno je bila puna planova kako da ih uhvati za rep kako da u stalnom gibanju pronade onaj kristalni trenutak kada se barem tako kažu snovi život pretvara u bajku."
Author: Miljenko Jergović
10. "Snovi su se raspršili, ostala je gola, opora realnost. Ipak, osjecam da bez obzira gdje sada bio, šta radio, bio pijan ili trijezan, pricljiv ili šutljiv, misliš isto što i ja - da na kraju svijeta, u beskraju svemira, postojimo samo nas dvoje, da smo nas dvoje zapravo cio jedan kosmos. Tako ce i ostati."
Author: Nura Bazdulj Hubijar
11. "Nije bila rijec o ostvarenju vaših snova, vec o tome kako cete živjeti život. Ako ga živite na pravi nacin, karma ce se pobrinuti sama za sebe. Snovi ce doci vama."
Author: Randy Pausch
12. "Rouz je bila na mojoj strani onako kako niko nikada nije bio na mojoj strani. Rouz je bila dobrovoljac. Bilo joj je stalo do mene. Voleci me, ona me je oslobodila. Bio sam slobodan da budem ono sto jesam. Nije u meni videla samo coveka kakav jesam, nego i coveka kakav bi mogao da budem. Voleci me, ucinila je da poverujem da bi moji snovi mogli da postanu stvarnost."
Author: Tony Parsons
13. "Treba se cuvati sanjarije koja se namece. Sanjarija nosi u sebi tajanstvenost i opojnost mirisa.Ona je katkada kao otrovna ideja koja se siri i prodire kao dim. Covek moze da otruje snovima isto onako kao i sa cvecem. Opojno divno i kobno samoubistvo.Rdjave misli su samoubistvo duse.U tome se i sastoji trovanje. Masta privlaci, pridobija lepim,mami,veze,a potom postajete njen saucesnik. Ona vas uortaci da zajednicki obmanjujete svest. Opcini vas,a potom vas pokvari. O mastanju se moze reci ono isto sto i o igri. Najpre bivas prevaren,a zatim i sam postajes varalica."
Author: Victor Hugo
14. "Srdžba može biti luda i besmislena; covjek se može naljutiti i kad nije u pravu; uvrijediti se može kad ima u osnovi neki razlog."
Author: Victor Hugo

Snovi Quotes Pictures

Quotes About Snovi
Quotes About Snovi
Quotes About Snovi

Today's Quote

Take me on R&R, aye? Back to where we were before, or a similar place. Sea, sky, sun, and sex 24/7. Deal?'...'Make that 12/7 - getting old."
Author: Aleksandr Voinov

Famous Authors

Popular Topics