Top Zima Quotes

Browse top 29 famous quotes and sayings about Zima by most favorite authors.

Favorite Zima Quotes

1. "Kako je citanje nešto neobicno!Kako je cudno to citanje koje poništava vreme, pretace vrtoglavi prostor, a da pri tom ne zaustavlja dah niti oduzima život citaocu.Verujemo da smo nevidljivi, odsutni, iako smo svuda prisutni, cak i tamo gde smo, groznicavi, s tom knjigom u ruci koju gutamo, jedemo ocima, kao u nekoj radnji bele magije, da bismo nahranili svoj duh.A citanje je zbilja carobna radnja svesti koja otkriva jednu od najnepoznatijih sposobnosti covekovih i daje mu veliku moc: sposobnost da bude na dva mesta istovremeno i moc da se usami, da se potpuno odvoji od okoline, da izade iz svog vlastitog života a da ne izgubi vezu sa životom; ukratko, da saobraca sa svim i svacim, cak i kada više ne veruje ni u šta."
Author: Blaise Cendrars
2. "Oni oduzimaju dah jedno drugome" bilo bi najpribližnije, ali pošto njega vec znamo, a nju ne ocekujemo ovde, necemo sa time otici daleko. Oni se dobro znaju, to je jasno. Ono što niko ne može da vidi jesu krila koja on crta iza nje, krila andela koga nikada nece zboraviti."
Author: Cees Nooteboom
3. "I nema ga sutra, ni preksutra ne,I vele da bolestan leži,I nema ga mjesec, I nema ga dva,I zima je vec,I sniježi...A prolaze kao i dosada ljudiI maj vec miriše -A njega nema, i nema, i nema,I nema ga više..."
Author: Dobriša Cesaric
4. "Tiho, o tiho govori mi jesen;Šuštanjem lišca i šapatom kiše.Al zima srcu govori još tiše.I kada sniježi, a spušta se tama,U pahuljama tišina je sama."
Author: Dobriša Cesaric
5. "Jednom, kad je zadremala, preturajuci joj krišom po recima, kao po tašni, slucajno sam nabasao na neke male, nepotrebne laži, i te noci je tamna senka slutnje prvi put nadletela moje snove. Znao sam da to uzima jednom za uvek, Laž je teška droga, sa te igle se još niko nije skinuo..."
Author: Ðorde Balaševic
6. "Ali za ljubavnog cina ni jedna žena ne ostaje u tom uzvišenom položaju. Vrlo brzo i šarmantno mlada si gospoda uzimaju neka prava koja vrijede izvan njihova stana. Ženi odjednom zaboravljaju pridržati vrata, a do-godi li joj se neka nespretnost, obasiplju je porugom. Zatim joj pocinju lagati, pocinju je varati i muciti te je napokon prestaju nazivati. Namjerno se ne žele ocitovati o svojim namjerama.-Slijede dva-tri pisma na koja ne žele odgovoriti. Žena ceka i ceka, no ceka uzalud. I ne pita se zašto ceka, jer se odgovora boji više od cekanja. A za to vrijeme muškarac u nekom drugom životu odlucno pocinje obradivati neku drugu ženu."
Author: Elfriede Jelinek
7. "Sve mi se cini da je taj zgodni decko u tebe zaljubljen, zajedljivo komentira majka dok odlaze s konzervatorija, gdje ju je majka nakon nastave docekala, kako bi dvije dame, ruku pod ruku i uopce vrlo komplicirano povezane, prošetale središtem grada. Jako je važno i kakvo je vrijeme, jer o tomu ovisi kojim ce putem dame krenuti. U izlozima ima puno toga što privlaci pozornost prolaznika, a što Erika nikako ne smije vidjeti. Upravo je zato majka docekuje nakon posla. U izlozima su elegantne cipele, torbice, šeširi i nakit. Majka odvlaci Eriku na drugu stranu, opravdavajuci duži put lijepim vremenom. Osim toga, u parku se vec rascvjetalo cvijece, ruže i tulipani, a ni oni još nisu odabrali svoje halje. Majka govori Eriki o prirodnoj ljepoti, koja ne treba nikakve dodatne ukra¬se. Pa Erika je prirodno lijepa, ma kakva da je. Sto ce joj sve te bezvrijedne krpice?"
Author: Elfriede Jelinek
8. "Majka jastreb i baka škanjac zabranjuju njima povjerenom djetetu da napusti gnijezdo. NJEN je mladi život poput velike torte od koje majka i baka režu debele kriške, a i susjede cupkaju komadicke oduzimajuci Eriki i posljednje dostojanstvo. Probudi li se u bilo kojem dijelu njena tijela život, taj se dio proglašava trulim i mora se smjesta odsjeci. Previše besposlena švrljanja djevojci koja se posvetila glazbi može samo štetiti. Znaju stare Kohutice kamo nju vuce: onamo dolje k staroj brani, gdje se igraju decki i cure prskajuci se u plicaku. Glasno se smiju i nestaju pod vodom, ERIKA bi medu tim provincijalkama mogla zasjati poput zvijezde. Ona je ionako dresirana da uvijek bude prva i najbolja. Od malih je nogu uce da je sunce oko kojega se sve okrece. Jedino što mora ciniti mirno je stajati, a svi ce se, gledajuci je s obožavanjem, vrtjeti oko nje. Ona to pouzdano zna. Uvijek su joj govorili da je bolja od drugih. A Erika to naravno radije ne želi provjeravati,"
Author: Elfriede Jelinek
9. "Neku vecer razgovarali smo o izrazima koje koristimo dok tješimo nekoga ocajnog. Rekla sam mu kako na engleskom katkad kažemo "Been there." Objasnila sam mu da je duboka tuga kao tocno odredeno mjesto, sa svojim koordinatama na zemljovidu vremena. Kad se nadete u toj šumi tuge, ne možete ni zamisliti da cete ikada više pronaci put prema boljem mjestu. Ali, ako vas netko uspije uvjeriti da je bio na tom istom mjestu, ali ga je napustio, to katkad može donijeti nadu."
Author: Elizabeth Gilbert
10. "Kipo kitu kinaendelea kufanyika katika siku zetu za furaha na katika siku zetu za huzuni kwa kila mmojawetu hapa duniani bila ya upendeleo wowote. Kitu hicho ni kuingia na kutoka kwa pumzi, au kupumua. Ukiithamini pumzi inayoingia na kutoka ndani ya mwili wako utapata zawadi ya amani katika maisha yako. Utapata pia zawadi ya furaha, uelewa na ufasaha! Ijapokuwa una matatizo mengi katika maisha, kitu bora cha kufanya ni kushukuru Mungu kwa maana wewe ni mzima."
Author: Enock Maregesi
11. "Majina ya vitabu yanapaswa kuchaguliwa kwa mantiki na kwa makini ya hali ya juu mno, kwa sababu ni miongoni mwa vitu vya kwanza watu wanavyoviona na kuvisoma. Watu wakivutiwa na jina la kitabu, au mwandishi; kitu cha pili watakachovutiwa kuangalia ni dibaji, kusudi wasome muhtasari wa kitabu kizima. Kwa hiyo dibaji inapaswa iandikwe kwa mantiki na kwa makini ileile iliyotumika katika kuchagua jina la kitabu. Lengo la jina la kitabu na dibaji ni kuishawishi hadhira kusoma kitabu na kukifurahia."
Author: Enock Maregesi
12. "Kupata kitu ambacho hujawahi kupata lazima ufanye kitu ambacho hujawahi kufanya."
Author: Enock Maregesi
13. "Watu wanapokuwa katika migogoro maisha yao hutakiwa kurahisishwa. Kuna ukingo mwembamba kati ya uzima na wazimu."
Author: Enock Maregesi
14. "Ukiishi Mexico City katika daraja la watu wakubwa na wewe na anasa ni marafiki wakubwa, hutapenda kuendesha gari ambayo kila mtu anaendesha mjini. Nunua gari na kuibadilisha kuwa ya kwako. Lisa aliponunua gari yake huko Ejército Nacional Mexicano, Mexico City, katika duka la Ferrari, aliipeleka Los Angeles kwa marekebisho aliyoyataka. Ferrari haikuwa ya kawaida. Mbali na kinga ya risasi ya inchi nne, Ferrari ya Lisa ilikuwa na mwendo mkali na matairi makubwa kuliko Ferrari za kawaida. Ilikuwa na rangi tatu: nyeusi, pinki na njano zilizokuwa zikibadilika kulingana na hali ya hewa; na kadhalika ilikuwa na breki ya upepo kwa nyuma, katika buti ya aluminiamu, kwa ajili ya kuikandamiza chini wakati wa mwendo mkali, ili isiyumbe sana barabarani. Lisa peke yake ndiye aliyekuwa na gari ya namna hiyo Mexico City nzima."
Author: Enock Maregesi
15. "Kila mtu hapa duniani ni jirani yako. Hakuna mtu mwingine hapa ulimwenguni isipokuwa sisi. Lazima tujifunze kuishi pamoja."
Author: Enock Maregesi
16. "Lengo la jina la kitabu ni kuishawishi hadhira kusoma dibaji, na lengo la dibaji ni kuishawishi hadhira kusoma salio la kitabu kizima."
Author: Enock Maregesi
17. "Kucheza muziki si lazima utingishe mwili kama mwendawazimu. Unaweza kucheza kwa hisia."
Author: Enock Maregesi
18. "Nije skrivala bilo kakve uznemirujuce tajne; što god se moglo ljudski ubiti, ona bi ubila. Mogla je tako beskrajno poživjeti, jednako kao i mjesec, kao bilo koja mrtva planeta koja zraci hipnotickim sjajem, diže plimu strasti, nagoni svijet u ludilo, svojim magnetskim, metalnim zracima oduzima boju svim zemaljskim stvarima. Sijuci vlastitu smrt, prenosi na svakoga paklensku groznicu. U odvratnoj mirnoci svog sna obnovila je vlastitu magnetsku smrt u dodiru s hladnom magmom pustih planetarnih svjetova."
Author: Henry Miller
19. "Ja te uzimam za ozbiljno samo onda kad si Zlatousti. Ali, ti nisi uvijek Zlatosuti. Ne želim ništa drugo osim toga da sasma postaneš Zlatousti. Ti nisi naucnik, nisi redovnik-naucnik ili redovnik mogu se istesati od goreg drveta. Ti vjeruješ da si u mojim ocima premalo ucen, premalo logicar ili premalo pobožan. O, ne, ali u mojim ocima ti si premalo svoj."
Author: Hermann Hesse
20. "Nie pytaj prózno, bo nikt sie nie dowie.Jaki nam koniec gotuja bogowie,I babilonskich nie pytaj wrózbiarzy.Lepiej tak przyjac wszystko, jak sie zdarzy.A czy z rozkazu Jowisza ta zima,Co teraz wichrem welny morskie wzdyma,Bedzie ostatnia, czy tez nam przysporzyLat jeszcze kilka tajny wyrok bozy,Nie troszcz sie o to i ... klaruj swe wina.Mknie rok za rokiem, jak jedna godzina.Wiec lap dzien kazdy, a nie wierz ni trocheW zludnej przyszlosci obietnice ploche.~Horacyprzel.: Henryk Sienkiewicz"
Author: Horace
21. "Pociagla twarz o rysach lewantynskich,dziobata cere ukrywaja baczki;kiedy wyjmuje papierosa z paczki,bezbarwny pierscien nad palcu rozblyskiemdwustuwatowym nagle wzrok poraza.Moja soczewka jest bardzo wrazliwa,mruze wiec oczy - i on sie odzywa,krztuszac sie dymem przy slowie "przepraszam".Styczen na Krymie. Czarnomorski brzegzima odwiedza jakby dla zabawy:nawet nie moze utrzymac sie sniegna ostrych klingach wysokiej agawy.Swieca pustkami restauracje. Dymipaskudnie brudny ichtiozaur na redziei zalatuje laurami zgnilymi."Nalac wam tego paskudztwa?" "Nalejcie."A wiec zmierzch, usmiech i karafka. W mrokugdzies w dali barman, zaciskajac dlonie,jak mlody delfin wznieca kregi wokólfeluki chamsa po brzeg wypelnionej.Czworokat okna. Zóltofiolet pylaodblaski garnków. Na tle ciemnej palmyleca sniezynki. Zatrzymaj sie chwilonie tyle piekna, co niepowtarzalna."
Author: Joseph Brodsky
22. "Traut je 2001. godine, dok su se pripremale dagnje na buzaru, rekao da je život neporecivo izopacen. "Ali naši mozgovi dovoljno su veliki da nam omoguce da se prilagodimo neizbežnom burlesknom lakrdijašenju", nastavio je, "pomocu veštacki stvorenih epifanija poput ove." Mislio je na pripremanje dagnji na plaži pod zvezdanim nebom. "Ako ovo nije lepo, šta jeste?" rekao je on.Izjavio je da je klip kukuruza, kuvan u pari zajedno sa morskom travom, jastozima i dagnjama, rajska stvar. Dodao je "A zar sve ove dame veceras ne lice na andele?". Uživao je u kukuruzu i ženama kao idejama. Kukuruz nije mogao da jede zato što mu je gornja veštacka vilica bila klimava. Njegove duže veze sa ženama bile su katastrofalne. U jedinoj ljubavnoj prici u kojoj se ikada okušao, "Poljubi me opet", napisao je: "Ne postoji nikakav nacin da lepa žena u bilo kojem znacajnijem, dužem periodu ostane dostojna svog izgleda." Pouka na kraju te price glasi:"Muškarci su kreteni. Žene su psihopate."
Author: Kurt Vonnegut
23. "Osvojila mi je srce poput nemilosrdnoga vojskovode i sad sam rob misli i osjecaja kojima ne mogu vladati.Misli mi lutaju u pravcima koje ne odabirem sam i obuzimaju me napadi tjeskobe kojima ne znam izvor.Umirem od želje da je vidim,da razgovaram s njom,da je pogledam u oci..."
Author: Mahbod Seraji
24. "Covjek nije drvo, i vezanost je njegova nesreca, oduzima mu hrabrost, umanjuje sigurnost. Vežuci se za jedno mjesto, covjek prihvata sve uslove, cak i nepovoljne, i sam sebe plaši neizvjsnošcu koja ga ceka. Promjena mu lici na napuštanje, na gubitak uloženog, neko drugi ce zaposjesti njegov osvojeni prostor, i on ce pocinjati iznova. Ukopavanje je pravi pocetak starenja, jer je covjek mlad sve dok se ne boji da zapocinje. Ostajuci, covjek trpi ili napada. Odlazeci, cuva slobodu, spreman je da promijeni mjesto ili nametne uslove. Kuda i kako da ide? Nemoj da se smiješ, znam da nemamo kud. Ali možemo ponekad, stvarajuci privid slobode. Tobože odlazimo, tobože mijenjamo. I opet se vracamo smireni, utješljivo prevareni."
Author: Meša Selimović
25. "Mahmutova žena je blagoslov božji, ali ne znam da li bih bio zadovoljan da je Tijana kao ona. Možda bi mi smetalo kad bi bila tako jednostavna. Možda je Tijanina osjetljivost znak i bolest punije misli i življeg osjecanja. Bol i misao oduzimaju nam bezbrižan smijeh."
Author: Meša Selimović
26. "Objasnjavanjem stvari, oduzimamo im nesto od one carolijeod onog zlatastog omota, ispod kojeg se kriju tolikacudesna znacenja svega sto izgleda isto.Reci su iskracale. Iznosene. I krpljene. Mereno od prevremena i mnogo posle vremena. Ostaje samo smisao kaocudo svih vidjenja.Razmisljao sam o tome i to u sebi ponavljao,jer osecao samnejasno da se tu krije mudrost i sloboda detinjstva.I hodao sam na rukama.I nosio sam zemlju u susret nebu zvezdama po drumovimasvetlosti i bespucima vasione.Eto, to je moj zivot i moja biografija.To sam ja po zanimanju: nosac zemljine kugle."
Author: Miroslav Antić
27. "Objašnjavanjem stvari, oduzimamo im nešto od one lepe carolije, od onog zlatastog omota, ispod kojeg se kriju tolika cudesna znacenja svega što izgleda isto.Reci su iskracale. I iznošene. I krpljene. Mereno od pre vremena i mnogo posle vremena, ostaje samo smisao kao cudo svih cudenja."
Author: Miroslav Antić
28. "Zima wszyscy sie zmieniaja, robia sie bardziej tepi czy co, w ogóle to ludzie i latem nie wywoluja specjalnej checi, by sie z nimi zadawac, a zima robia sie po prostu niemozliwi, mezczyzni wbijaja sie w byle jakie przerazliwie zielone kurtki, takie wielkie, wiesz, wielkie, przerazliwie zielone kurtki, chodza w nich cala zime, jak nakreceni, i co im zrobisz, to wszystko zima, wszystko zima, latem nikogo nie zmusisz, zeby zalozyl zielona kurtke, i to nie tylko dlatego, ze latem w ogóle nikt nie nosi kurtki, tym bardziej zimowej, po prostu latem ludzie sa jacys prostsi, nawet do glowy im nie przyjdzie taka glupota – zalozyc na siebie wielka zielona kurtke i chodzic w niej po ulicy, zgroza."
Author: Serhiy Zhadan
29. "Devojke su poput jabuka na stablima.Najbolje se nalaze na vrhu stabla.Ljudi ne žele doci do najboljih, jer se boje da ce pasti i povrediti se.Umesto toga, uzimaju trule jabuke koje su pale na zemlju, i koje, iako nisu tako dobre,do njih lakše dodu.Zato jabuke koje se nalaze na vrhu stabla, misle da s njima nešto nije u redu, dok su zapravo one velicanstvene.Jednostavno moraju biti strpljive i cekati da pravi covek dode, onaj koji je tako hrabar da se popne do vrha stabla zbog njih.Ne smemo pasti da nas dohvate, kome trebamo i voli nas napravice SVE da dode do nas.Žena je izašla iz rebra muškarca, a ne iz nogu da bude gažena, niti iz glave da bude nadmocna.Nego sa boka da bude jednaka, ispod ruke da bude zašticena, i blizu srca da bude voljena."
Author: William Shakespeare

Zima Quotes Pictures

Quotes About Zima
Quotes About Zima
Quotes About Zima

Today's Quote

I can run up a wall and do a back flip - that's the most impressive thing that I can do."
Author: Callan McAuliffe

Famous Authors

Popular Topics